Debattene raser. Igjen. Det er allerede opplest og vedtatt at sykling på veien er en uting, og nå har jeg også fått med meg at det bør være forbudt å sykle på grusveier og stier.

Les også:


Denne bloggposten skrev jeg i 2017 etter at debatten nok en gang hadde rast rundt hvor syklister skulle trene Det dukket også opp en annen debatt.: Terrengsyklister som ødela turopplevelsen langs stier og turveier for gående. Begge debattene følte jeg at det var viktig å være en del av. Fordi det meste handler om å ta hensyn til hverandre..


Hadde egentlig tenkt til å hamre ned noen sinte ord om hvor mye jeg hater bilister som ikke tar hensyn i trafikken, de håpløse dustesjåførene som nesten tar livet av meg hver gang jeg er ute med landeveissykkelen. Et tema som aldri dør og som alltid får masse oppmerksomhet.

Det engasjerer da. Det så vi for litt siden da en syklist lå helt til venstre i veibanen ut av Oslo samtidig som han sperret all trafikk. Ikke bra.Ble ikke helt sånn

Men så kom jeg over Inger fra Drammen sitt åpne brev til terrengsyklistene sendt inn til Drammens Tidende.

Inger er lei av terrengsyklistene ødelegger både sti, idyll og trygghet når de beveger seg i skogen. Hvis man skal bruke skogen bør man bruke beina, mener Inger.

– Vi oppfordrer deg til å sette fra deg sykkelen når du vil inn på de stille stiene, nyt naturen der sammen med oss som bruker beina. Hilsen turgåere som verner om skogen vår, skriver hun i Drammens Tidende.Men ikke bare i Drammen, også i Indre Østfold

Jeg har også fått med meg debatten som har rast i min egen lokalavis, Smaalenenes Avis (i Indre Østfold nei, foreløpig ikke Hurrahølet – for dere som tar den referansen).

Debatten handler om Solbergfosslinna. En nedlagt toglinje på 8 kilometer fra Askim sentrum til Solbergfoss kraftstasjon, som nå er grusgangvei. Et flott område der mange lufter både seg selv, hunden, løpeskoene og sykkelen.

Nå har flere reagert på at terrengsyklister sykler som svin. Det oppstår farlige situasjoner, som igjen fører til at folk vegrer seg for å bruke “Linna”. Flere har nå stått fram for at man skal få en endring.

(Fortsetter under bildet av “Linna”).

IMG_1261.JPG

Dag Arnfinn er en av dem og han ønsker svar fra Thor Hals (ordfører) og Askim kommune på om de har planer om å gjøre noe med situasjonen. Hvis ikke ordfører og kommune gjør noe kommer han til å melde det til fylkeskommunen for å få et svar. Han mener at det må finnes andre løsninger en dagens. At kommunen kan tilrettelegge for terrengsykling et annet sted.

Les hele saken her:
Smaalenenes Avis: Etter mange tiår som turgåer har Dag Arnfinn sett seg lei av idiot-syklistene

Liv er en av de andre som ikke liker syklingen, og nå holder hun seg borte fra Solbergfosslinna. Hun forteller at hun ofte har luftet hunden sin på “Linna”, men nå tør hun ikke lenger.

Les hele saken her: 
Smaalenenes Avis: – Jeg har sluttet å bruke Solbergfosslinna

Mitt jordbærsted

Jeg har selv et personlig forhold til Solbergfosslinna. Da jeg flyttet til Askim med kone og barn var mitt første treningssted nettopp der. Det var der 40-årskrisa startet litt tidlig som 35-åring.

Jeg løp fram og tilbake. Helt til jeg fikk kneproblemer. Da kjøpte jeg jeg terrengsykkel og nå har jeg syklet fram og tilbake hundrevis av ganger. Minst.

Jeg var der sist på onsdag og hilste på folk jeg møtte, og det var generelt god stemning. Jeg ser på “Linna” som et av mine jordbærsteder, altså steder der jeg trives ekstra godt.

Jeg ville blitt veldig lei meg om jeg ble nektet å sykle der. Da hadde det nok også blitt færre turer til Solbergfoss kraftverk, som er demningen som ligger på enden av “Linna”. Nydelig sted.

(Fortsetter under bildet fra “Linna”).

IMG_2318

Ja, jeg innrømmer glatt at jeg har syklet fort der. Jeg har tatt ut alt det de gamle, slitne, senete og 40 år gamle beina mine har klart.

Jeg er nok en skikkelig idiot-syklist, hvis jeg skal tolke det Dag Arnfinn sier.

Men jeg og mange andre, til forskjell fra hva Dag Arnfinn tror, har tatt hensyn til omgivelsene og til folk rundt meg.

Jeg har tatt hensyn til bikkjene som har gått løse eller i slapt bånd. Jeg har tatt hensyn til fjortisene som går sju i bredden og er på vei inn i skogen for å gjemme seg bort fra innpåslitne foreldre. Jeg har også tatt hensyn til de eldre damene som har hatt syklubb når de har møtt en fjern venninne der det åpenbart ikke er en kafé som innbyr til sosialisering. Midt i veien.

Jeg har til og med hilst og smilt til folka mens jeg har syklet rolig forbi.For kan vi ikke bare ta hensyn til hverandre?

Det er mange følelser i sving i alle innleggene jeg har lest om sykling på veien, på grusen og på stiene. De fleste er veldig negative, og innbyr ikke til dialog eller til forståelse. Det er nærmest så det er et enten eller et eller for alle som ikke sykler.

Sylister er rett og slett blitt kasteballer mellom asfalt, grus og sti, hvis man skal tro på de som klager i media.

Kanskje Dag Arnfinn derfor har rett, og kanskje det faktisk er sånn at både kommune og stat bør tilrettelegge mer for sykling. Både på veien og i skogen?

Kanskje man faktisk fra sentralt hold kan fokusere på at sykkel er et fantastisk framkomstmiddel og verktøy for å bevege på seg, få trent og ikke minst få nye flotte opplevelser i fart? At man ikke er i veien, men at man bidrar til et trafikkbilde hvor myke trafikanter har en plass.Dialog og handling fremfor drittkasting

Men jeg tror ikke vi kommer noen vei ved å gå i skyttergravene ved å kalle hverandre idioter. Vi bør heller oppfordre hverandre til å ta det litt med ro der vi føler det kan oppstå farlige situasjoner. Både bilister, syklister og gående.

Går man tur med hunden kan man kanskje passe på hunden, og ikke bare slippe den fritt ut der det ferdes andre mennesker? Vi syklister kan vel ta oss noen sekunder ekstra når vi sykler forbi gående, og uten å lage farlige situasjoner?

Ikke minst: Dere som sitter bak rattet kan jo la oss få litt frihet til å ligge der på høyre side av veien, uten at dere kjører på oss. Altså at dere kjører forbi med god klaring..

For hvis vi alle tar det litt mer piano tror jeg at vi alle får det litt bedre. Både bilisten som nesten kjørte på meg, Inger, Dag Arnfinn, Liv, meg selv og alle andre.

calmdownbro.jpg


Les også: