I tidsklemma, sier du? Her er ekspertens råd til hvordan trene best mulig

Stressende jobb, skrikende barn og en tidsplan som aldri går helt opp? Velkommen til midtlivskrisas største problem, tidsklemma. Men det finnes hjelp å få. Jeg har personlig fått hjelp av han på bildet, min kjære fetter Øyvind.


Les også:
– Før hatet jeg å løpe, nå elsker jeg det
– Hjelp, jeg klarer ikke å puste
Hvis du legger ut mat, føtter og solnedganger kan vel jeg legge ut treningsbilder?

I oppveksten var jeg alltid fascinert av fetter Øyvinds treningsiver og treningslyst. Samtidig som han var på løp og renn, var jeg enten ute med gutta og festa eller gjorde annet som man ikke forteller foreldrene sine om. Øyvind holdt treninga sånn passe ved like, selv om han også fant veien til det litt mer søte liv etter han la opp.

Ikke lett å få planen til å gå opp
Vi ble voksne, og til slutt er vi i den samme tidsklemma, enten om vi har trent jevnlig eller ikke. Det er ikke alltid like lett å få trent med skrikende barn, en krevende jobb og mørke høstkvelder som spiser opp lyst til å komme seg ut. Derfor er det fint å ha noen treningsprinsipper som holder treningsmotivasjonen oppe, selv når det frister å finne veien til sofaen, pottisposen og en eller annen serie på Netflix som du har utsatt å se i evigheter.

For, det er lett å gi opp. Det er lett å snu i døra.

Fetter Øyvind, som på mange måter er en ekspert, har noen flotte prinsipper som man gjerne kan lese. Han hjalp meg gjennom oppkjøringen til Sentrumsløpet, og nå kan han også hjelpe deg med tidsklemma.

– Kanskje ikke alt jeg sier her stemmer med de klassiske lærebøkene, men jeg er sikker på at det funker. I alle fall for meg, sier han.

(Fortsetter under bildet)

img_2171
Fetter Øyvind og bloggens sjef etter fenomenal innsats i Sentrumsløpet 2016. Foto: Ikke muttern.

Fakta om Øyvind Bakkene Rakkestad, fetter og treningsmotivator.
Han er 38 år. 2 barn og jobb. Klassisk tidsklemme. Trener ca tre ganger per uke. Han løper mila på under 36, men skal under 35 før sesongen er over. Han er en fetter i lycra.

Her er derfor Fetter Øyvinds svar på hvordan man trener best mulig i tidsklemma:

Jeg har noen få, men enkle prinsipper som jeg følger. De er basert på egne erfaringer, men jeg tror også andre kan ha nytte av de.

1 Tren hardt
Synes jeg altfor ofte hører mosjonister minne seg selv på å ta rolige økter. Det mener jeg er tull. Når er en eller to hviledager mellom øktene, er det bare å klemme til. På hver økt!

Toppidrettsutøvere som trener 14 økter i uka kan selvsagt ikke trene hardt på alle økter, men for oss i tidsklemma er overtrening sjelden et problem.

2 Tren når du har mulighet
Før i tiden tok jeg masse hensyn i forhold til hver løpetur. Ikke rett etter maten. Ikke for tidlig på morgenen. Bare hvis jeg hadde sovet nok etc. Slike hensyn har man ikke råd til i tidsklemma. Kom deg ut når muligheten byr seg.

Løp til og fra jobb. Løp rett etter frokost. Kjøp en tredemølle og løp når du er alene hjemme med barna. Én økt ekstra er utrolig mye verdt selv om omstendighetene ikke er optimale.

3 Tren deg i form, ikke spis
Det er først og fremst trening man blir bedre av. Ikke spising. Effekten av tilpasset kosthold er etter min mening oppskrytt. Med mindre du lider av kraftig overvekt, er det marginalt å vinne på spesialtilpasset kosthold.

Det er derimot mye å vinne på å få inn en ekstra treningsøkt. Selv spiser jeg meg god og mett til alle måltider på normal norsk kost. Begrenser godterier og brus til helgene. Ellers få begrensninger. Ingen grunn til å spise spesialkost når Usain Bolt spiser BigMac.

4 Kjøp deg motivasjon
For meg er sko og annet treningsutstyr en stor motivasjonsfaktor. Lukten av nye sko er vidunderlig. Teknisk løpetøy er digg. Nye pulsklokker er sexy.  Jeg bruker mye tid til å lese om produkter på nett og spanderer stadig noe nytt utstyr.

Særlig om motivasjonen er sviktende. Det er lurt å spre innkjøpene litt utover, slik at man ofte har noe nytt å teste ut. Penger brukt på treningsutstyr er vel anvendte midler.

5 Vær påmeldt
Jeg må alltid være påmeldt en konkurranse. Det gjør at jeg kommer meg ut på trening, og legger skikkelig innsats i det. Om jeg ikke har noe mål i sikte kan det fort bli slapt. Selve konkurransene er viktig for å måle formen.

Jeg konkurrerer kun med egne tider og bryr meg lite om hva andre løper på. Heldigvis er jeg ung nok til å sette perser på ulike distanser, og det er en enorm motivasjonsfaktor for meg.

Kjapp oppsummering av fetter Øyvinds viktigste punkter:
– Tren hardt
– Tren når du har mulighet
– Tren deg i form, ikke spis deg i form
– Kjøp deg motivasjon
– Vær påmeldt

Les også: 7 tips til deg som er i midtlivskrisa

Blogglistenhits

13 thoughts on “I tidsklemma, sier du? Her er ekspertens råd til hvordan trene best mulig

  1. Pokker og, jeg som trodde det var de rolige turene som gjorde susen 😜 Neida! Klar for maraton? Jeg skal debutere på halv ..

    1. Ha-ha. De rolige, avslappende turene? ;) Jeg prøver meg på halv, men det er mulig logistikken med barna blir for komplisert. Likevel klar som et egg! Spent før halv-debuten? Har du satt deg noe mål?

      1. Har jo satt meg et mål som akkurat nå virker litt for hårete .. Har vært forkjøla og føler meg fortsatt litt tett, og har trøbla litt med et kne. Men det hadde jo vært fint å klare det på 6 min/km da :) Det er jo supertregt i forhold til deg, men men .. Morsomt med blogg da, jeg leser fast!

      2. Hårete mål er bra. Samtidig, ikke begynn med unnskyldninger nå. Det hjelper ikke på motivasjonen. Hold motet oppe og gled deg over at dagen nærmer seg. Nå er det bare å samle overskudd :) Supertregt? Nei nei. Du er flink :) Takk for at du følger. Inspirerer til enda mer blogging :-D

Leave a Reply