Høsten, den perfekte treningstiden

Nei, det er ikke nå du skal finne sofaen. Det er ikke nå du skal roe ned treninga foran vinteren. Krype sammen i fosterstilling. Det er faktisk nå det starter. Opplevelsene finnes der ute. Her er historien om da jeg traff tre elger på løpetur med hodelykt, pluss inspirasjon til løping i høstmørket.

Les også:

 

Det har skjedd før. Jeg har trent bra gjennom sommeren, men så kommer høstmørket og da blir plutselig alt så mye vanskeligere. Det er mye lettere å bare bli liggende på sofaen etter barna er hentet i barnehage og på SFO, middagen er spist, lekser er lest og legginga er unnagjort. Det kan til og med hende at jeg har gått løs på restene etter helgens godteri-o-rama.

Persiennene lukket og i det jeg ser på klokka sier jeg alltid til meg selv: “I morgen. Ikke i dag, i morgen. Du har godt av å slappe av litt i dag. Det er i morgen det skal trenes. Men da skal det trenes skikkelig!”

Men hva skjedde? Morgendagen kom og jeg starta på toppen igjen. Henting, middag, lekser, legging, persiennene igjen, vurdering, nei, sofa, mat, mat, mat, sovna på sofaen. Jeg gikk på repeat. Noe måtte gjøres.

(Fortsetter under bildene)

Trene utendørs hele den kalde fine tida

Mitt viktigste valg var å bestemme meg for at jeg faktisk kunne trene utendørs hele høsten og vinteren fram til våren kommer igjen. Det handler om å forandre tankegangen, kle seg riktig og komme seg ut. Man vil aldri angre etter man er ferdig.

Dermed ble det også et spørsmål om hvordan gjøre det mest mulig sikkert. Refleksvest eller refleksjakke er et must. Du kan også bruke andre ting som refleksbånd på bein og armer. Blinkende bånd og annet som gjør deg synlig utendørs.

Det kan godt hende at du ser bilene og alle andre som ferdes i trafikken, men det er absolutt ingen garanti for at de ser deg.

Husk også hals. Det er fryktelig vondt å fryse på halsen. Eller buff, eller headnecker, eller hva det nå heter. Kan også brukes som lue.

 

Hodelykt også fint tilskudd

Jeg investerte også i en liten hodelykt som jeg kunne bruke på de mørkeste stedene. En relativt rimelig Silva-lykt uten batteripakke. Den lyser ikke sinnsykt bra, men den gir meg nok trygghet når jeg er ute.


Dessuten. Det er spennende å trene for seg selv i høstmørket. Med hodelykt. Det gir en spesiell stemning og følelse.

 

Mange fine opplevelser i høstmørket

Min største opplevelse var da jeg løp rett utenfor Askim. Jeg var helt aleine i høstmørket da det plutselig sto tre elger foran meg på veien. Først ble jeg livredd og skrudde av hodelykta. Jeg sto helt rolig, men så forsto jeg at de var mer redd for meg.

Jeg ventet til de gikk ut på jordet, så løp jeg ved siden av dem et godt stykke før jeg skjønte at det var meg de prøvde å bli kvitt. Jeg var på trygg avstand, likevel var det greit at de ikke følte seg provosert. En liten pause, så var de over veien igjen og inn i skogen på andre siden. Da var det bare å skru på hodelykta og komme seg hjem. Jeg gliste ganske godt for meg selv, der jeg tenkte på sofaopplevelsen jeg klarte å styre unna.

(Tips under bildet av de tre elgene, eller det som skal være de tre elgene)

img_9580
Litt vanskelig å se, så derfor brukte jeg en flott rød ring. Det ser i alle fall ganske proft ut, tross at det er vanskelig å se de tre elgene.

 

Mine tips til trening utendørs i høstmørket:

1 Bestem deg

Kanskje det aller viktigste når det gjelder all trening. Ikke lag avtaler med deg selv du ikke kan holde. Det er ingen vits i å lure seg selv kveld etter kveld.

 

2 Riktige klær til temperaturen

Sjekk gradestokken før du løper ut. Det er fint å fryse litt. Du skal jo holde deg i bevegelse, og du skal jo ikke til Nordpolen.

 

3 Bruk refleks

Ingen bør være ute i høstmørket uten refleks, ei heller når det trenes. Refleksvest og refleksjakke er to av mine favoritter. Dra på med noen blinkende bånd også så er du enda mer safe.

 

4 Hodelykt

Hever treningsopplevelsen og helt sikkert treningskvaliteten flere hakk. Det er alltid fint å se. Hvis du kan klare deg uten batteripakke er det fint. Prøv deg fram. Finn det du liker best selv.

 

5 Sett deg et mål

Det er mange flotte arrangementer nå selv om det er høst. Bruk kondis.no til å planlegge. Hvis ikke kan du begynne å sikte mot 2019.

Birkebeinerrennet som arrangeres 16. mars neste år er et flott mål. Da fortrinnsvis på langrennski. Er du mest klar for løping er Sentrumsløpet bra. Arrangeres 27. april. 10 kilometer gjennom Oslos gater. Flott treningsmål å ha gjennom vinteren. Elgrittet på terrengsykkel. Flott arrangement og ritt på Løken i Aurskog-Høland 26. mai neste år.

 

Les også:

 

3 thoughts on “Høsten, den perfekte treningstiden

Leave a Reply