7 nybegynnertips til stiløping på vinteren

Med vinteren kommer også de gode gamle piggskoene fram igjen, og da blir det mer stiløping. Her er noen tips fra en nybegynner til deg som vil teste stiløping.

Les også:

Det er liten tvil om at høsten og den grønne og hvite delen av vinteren kan bli noe utfordrende for en del av oss. Jeg sliter med å komme meg ut i mørket og kulden. Da handler det om å ta seg sammen før sofaeeffekten tar oss. Det tar ikke mange dagene med treningsfri før jeg blir liggende på sofaen.

Men så har denne delen av året også masse positivt med seg.

Det harde. Det brutale. Det tøffe. Kontrastene mellom å være inne på sofaen, og det å være ute i kulda. Kjenne kuldegradene mot ansiktet. Snørra som renner. Frostrøyken.


Det er i skogen jeg trives

Det blir mange kvelder i lysløypa med hodelykta. Det føles ganske tøft det også, siden stort sett hele Norge har låst seg inne foran tven, eller mobilen.

Men det er i helgene jeg stråler. Det er i helgene jeg får tid til å gjøre det jeg virkelig elsker:

Stiløping.

Endelig tid til å komme seg ut i skogen. Langt bort fra asfalt og mas. Kun meg, stien, trærne, sola som varmer så vidt. Snøen og isen skaper en fantastisk ramme.

Den vanlige løpinga blir plutselig et eventyr. Det handler ikke lenger om antall kilometere, fart eller puls. Det handler om å finne en flyt, om å se at omgivelsene farer forbi.

Jeg blir nesten litt religiøs av å skrive om det.

(Fortsetter under bildet)

stiloping-nydelig


– Har du gått tur?

Men ikke alle forstår konseptet stiløping. Mange sammenligner det med vanlig løping. En kompis spurte meg en gang:

– Så sakte du løper. Har du gått tur?

Det var selvsagt bare spøk, men jeg fyra meg opp og han fikk en ti minutters leksjon i stiløping. Sorry kompis.

Til tross for den sure oppstramminga. Det er jo sant, for stiløping handler om noe mer enn bare å løpe. Det handler om et eventyr som ligger der og venter. Den mest kjedelige sti kan bli spennende når man løper den med riktig skotøy.

I tillegg, det finnes så fantastisk mange steder man kan løpe. Bare spør DNT.

(Tips under bildet)

stiloping-nydelig2.jpg

Så, her er mine tips til stiløping:

1 Skotøy etter forholdene, kjør gjerne pigg når det er isete

Det er godt mulig du klarer deg med et par gode terrengsko, men på vinteren synes jeg det er utrolig kult å løpe med piggsko. Turgåerne blir bare stående og måpe når jeg løper forbi dem. På isen.

 

2 Klær etter forholdene, er det klissete i skogen så er det fint med gamasjer

Hvis det er kaldt så kle deg godt. I skyggen i skogen kan det være brutalt kaldt. Bruk for eksempel trelagsprinsippet (som jeg har skrevet om, klikk på lenka). Gamasjer er også innafor på klissete dager.

 

3 Løp rolig, spesielt hvis du ikke er kjent

Det er lett å bli inspirert og bare kjøre hardt gjennom skogen, men det kan lure noen farer rundt neste tre, over neste bru, inn neste skogholt. Det er dumt å tryne. Det kan være langt ned, eller rett så tett skog at du tryner mot en trestamme.

Jeg har løpt på trær flere ganger. Bare nevner det. Det er en del av gamet.

 

4 Bruk DNT-appen i planlegginga

Den Norske Turistforening har en fantastisk app som heter UT.no turguide som kan brukes til både planlegging og til å orientere seg underveis. Den gir deg også ruter som du kan løpe, med servering. Hvorfor ikke løpe til en av hyttene i Nordmarka for suppe og duppe?

Du kan laste den ned på både Apple Store og Google Play eller se webversjonen av den her.

5 Logg på Strava, men ikke bry deg så mye om fart. Det går tregere i skogen

Lite er så kult som å sjekke Strava-updaten i etterkant av hvor man har vært. Det gir en helt ny dimensjon av løpeturen og setter den raskt i sammenheng med resten av omgivelsene der du har vært. Kanskje du gikk glipp av noe som lå rett ved der du var?

PS! Strava er en onlinetjeneste i samme gate som Endomondo, Polar Flow, Garmin Connect og Nike+. Altså en treningsdagbok. I Strava har du tillegg en flott mulighet til å koble deg mot venner, kjente og andre som logger for å følge deres treningsupdates. Du kan koble deg til meg her, så legger jeg deg til.

 

6 Fjellvettreglene fungerer fint på stitur også

Det er mye som kan skje på stitur, så bruk fjellvettreglene som om du skulle være på fjellet. Si i fra hvor du skal. Det er aldri for seint å snu, og alle de andre gode tipsene.

Men for all del. Dropp å grave deg ned hvis du løper rundt i naboskogen, uten nevneverdig snø.

Her er fjellvettreglene på UT.no

 

7 Ta gjerne med en ryggsekk med viktig innhold hvis du skal løpe langt

Det er alltid fint å ha med en ryggsekk hvis man skal løpe langt eller i nytt og ukjent terreng. I sekken kan du ha med hodelykt, ekstra batterier, lue, hansker, tørre klær, en energibar, enkeltmannspakke til sårbinding, støttebandasje og en spaceblanket. Ta gjerne med en sammenleggbar drikkeflaske som enkelt kan fylles underveis. Husk også telefonen som er ladet opp.

Tipsene over har jeg fått av kompis André Skjeggestad som henviser til fjellvettregel nummer 5. “Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.”

 

(Her er André, han til høyre, og meg. Akkurat da var jeg ganske sur på han. Vi hadde løpt opp til Vettakollen, et av de beste utkikkspunktene i Oslo. Så var det 10 meter sikt. Hehe..)

IMG_8378.JPG

Les også:

Blogglistenhits

10 thoughts on “7 nybegynnertips til stiløping på vinteren

  1. Hei og takk for fint innlegg og gode tips👍🏼. Noe av dette hr jeg aldri tenkt på 😇
    En liten digresjon til punkt 5. Kobl Strava eller en annen app opp mot Relive… Såå gøy å følge meg i etterkant 😄. Ha en fortsatt fin løpetur 💪😊

    1. Tusen takk for fantastisk tilbakemelding, Vibeke! Utrolig kult at du likte innlegget og at du fikk noen nye impulser :) Digresjonen liker jeg, og du kan gjerne legge meg til på Strava så skal jeg gjøre nettopp det ;) Ha en fantastisk løpetur du også :D

Leave a Reply