Ikke frys i høstkulda, trelagsprinsippet er løsninga

Kanskje et av de mest gjentatte spørsmålene når høsten, vinteren og kulda nærmer seg. Antall plagg på kroppen er viktig, men det finnes grenser. Du skal jo verken bestige Mount Everest eller gå til Nordpolen på ski.

Les også:

 

Jo lenger vi kommer ut på året, dess kaldere blir det. Mange benker seg dermed inne foran TV-en og opplever høst- og vintermørket gjennom vinduet.

Andre av oss tar på seg riktig mengde med klær og forsvinner deretter ut døra for å oppleve to av de peneste årstidene på nært hold. Uansett om det er på sykkel, i løpesko eller andre måter å bevege på seg.

– Men hva skal jeg ha på meg når jeg trener ute på høsten og vinteren da. Varmer fettet rundt magen, har mange spurt.

Det finnes i utgangspunktet ingen fasitsvar, men jeg tipper det magefettet ditt blir like kaldt som mitt hvis du ikke kler deg godt nok.

Jeg har selv  alltid vært flink til å kle på meg, kanskje litt for flink. Muttern var hard der og det sitter fortsatt i hodet.


Baris i kulda

Men, for en stund siden endte det med at jeg løp i bar overkropp seint på kvelden, i bare noen plussgrader.

Jeg var så varm at det kokte etter å ha kledd meg for sprengkulde, og da fant jeg ut at det var riktig å fjerne noen plagg. Det så nok ganske sært ut med en fyr i bar overkropp gjennom mørket i byens gater, men ingen så meg. Tror jeg. Mulig det var en eller to. Sorry.

(Artikkelen fortsetter under bildet av 40-årskrisefyren påkledd)


Jeg har selv alltid vært glad i trelagsprinsippet.

Det betyr at man kler på seg tre lag med klær. Ikke så vanskelig å tenke seg til, men likevel et godt utgangspunkt for å holde seg varm. Fire lag blir altfor mye, spesielt når du skal være i bevegelse.

 

Her er et tenkt eksempel til den kaldeste tida:

1 Tynne ullklær eller polyester innerst som transporterer svetten bort fra kroppen din. Gjerne ullundertøy eller lignende. Ikke bomull. Bomull gjør bare vondt verre og tar vare på svetten. Dermed blir du bare kaldere.

2 Isoleringslaget. Nytt lag med ull eller polyester. Her kan du også kjøre på med fleece, men det er bare hvis du skal være i liten aktivitet. Det spørs helt enkelt hvor kaldt det er. Bruk noe som kan isolere.

3 Mot vind, vann, snø og bitende minusgrader. Overtrekksjakke og eventuelt en overtrekksbukse som gjør jobben med å holde de to lagene innerst tørre og varme.

Trelagsprinsippet brukte jeg da jeg gikk Holmenkollmarsjen på ski for fem og et halvt år siden. Det var -15 og jeg var sikker på at det kom til å bli svinekaldt. Helt til jeg begynte å bevege på meg. Det var ikke der jeg hadde de største utfordringene den dagen, for å si det sånn. Det var verre med treningsgrunnlaget..


Men klart. Skal du bare løpe ute i noen plussgrader holder det lenge med to lag:

1 Tynne ullklær innerst som transporterer svette.
2 Treningsgenser, shorts eller kanskje en liten lycratights.

Det aller viktigste er uansett at du fryser litt (ikke mye) når du skal ut, for du skal jo bevege på deg. Det er samtidig ingen skam i å snu hvis det skulle bli for kaldt. Det er jo bare trening.

 

Kos deg i høst- og vinterkulda! Det skal jeg.

 

PS! Husk reflekser, over hele kroppen!

Kilde: Erfaring, treningskamerater.

Les også:

hits