Er det noen vits i å tøye?

Ekspertene strides, og internett er full av meninger. Men hva sier de som forsker på kroppen vår? Hva kan tøying gjøre for en 41 år gammel halvfeit fyr i midtlivskrisa?Les også:

Herregud. Den irriterende tøyinga begynner å gå meg på nervene, helt siden jeg lærte at det var lurt for kroppen i kroppsøvningstimene (ja, så gammel er jeg) da jeg var liten. Ikke minst i fotballen. Vi tøyde og bøyde.

Men må man virkelig tøye? Internett er full av sprikende meninger, og jeg klarer ikke finne fasit.

For, et kjapt Google-søk viser 64 000 treff på tøying og 34 600 på tøying etter trening. Det er lett å bli superforvirra i mylderet av tips fra folk som sier de vet. Ekspertene.

toying-google
Tar helt av, si.

Er det virkelig noen vits i å tøye? Skal jeg legge inn den ekstra lille økta etter jeg har løpt og sykla, eller er det bare bortkasta? Bør jeg kutte ned på treningstida bare for å få til tøying i etterkant før jeg må stresse videre i tidsklemma?

Noen har til og med sagt at det er skadelig til meg, og at man aldri skal tøye. Andre sier at det lønner seg å bade i isvann bare for å restituere muskler og sener. Fryse seg til is før kroppen blir bra igjen.

Det er så mange meninger og forslag at man kan bli sprø.

Professoren har kanskje svar?

Derfor: Jeg hadde lyst til å sjekke opp problematikken og tok kontakt med Jens Bojsen-Møller, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøyskole. Han er en av de som bør ha greie på sånt.

Bojsen-Møller og Norges Idrettshøyskole kjører i disse dager et forsøksprosjekt for å se om tøying har en effekt, og vil derfor ikke konkludere helt ennå, men kan han si dette om tøying:

– Tøying har absolutt en effekt på bevegelighet, men det har vært vanskelig og det er veldig vanskelig å vise at dette rent mekanisk stammer fra endringer i muskler og sener, og derfor er det kun begrenset bevis for redusert skaderisiko og stølhet, sier Jens Bojsen-Møller.

Jens Bojsen-Møller - NIH pressebilde
Jens Bojsen-Møller, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøyskole. Fagmann.

Forsøksprosjektet skal konkludere i løpet av den nærmeste framtiden, og da vil vi få flere svar på om det faktisk er noen vits i å tøye for å unngå skader og stølhet. Eller om det bare er å kaste seg på sofaen for å restituere. Ligge i vater og bare la kroppen gjøre all jobben selv.

– Prosjektet kjører fortsatt, og vi forventer at det kommer flere publikasjoner på dette innen den nærmeste framtid, sier han.

Fortsetter som før

Dermed må vi vente i spenning litt til på om det utover den gode gamle bevegeligheten har noe å si å tøye, eller om det rett og slett er bortkasta tid. Hekkeløpere og andre personer som trenger å være myke kan visstnok få god effekt av tøying, men jeg skal da ikke hoppe hekk?

Inntil nye resultater av forskninga kommer så fortsetter jeg som før. Tøyer når jeg føler for det og kjenner at kroppen har godt av det, og fokuserer heller på å få inn noen minutter trening i tidsklemma. Ikke minst bading i isvann, fordi jeg blir tøff av det.

Hva gjør du? Tøyer du? Bruk kommentarfeltet under til å gi meg din mening på dette brennhete temaet!

midtlivskrisebloggeren

 

Les også:

Blogglistenhits

20 thoughts on “Er det noen vits i å tøye?

  1. 35 601 i så fall, men du får et svar som du kanskje ikke har fått andre steder. At forskninga enda ikke har gitt resultater som er til å stole på. Derfor er det kanskje likegreit å fortsette som før?

 1. Mine tanker er at lett utstrekking etter en økt kan være behagelig for å løse litt opp, og derfor kan være lurt. Men da for velværen og ikke noe annet. Har man trent tung styrke vil jeg ikke anbefale tøying, men heller lett sirkulasjon også for å «løse» litt opp.

  Så inntil mere fakta publiseres som sier noe annet, så tøyer jeg litt lett om jeg føler for det etter kondisjonstrening og lett styrke. Og etter tung styrke løse opp med lett gange eller sykling 😀

 2. Tøyer hoftene når jeg opplever at bevegeligheten ikke er helt på plass. Tøyer sjelden legger, men av og til framsiden av lårene når de er «stinne» 😃

  1. Det høres ut som en god plan, André! Bevegelighet må til for folk som nærmer seg livets høst (snakker om meg selv da 😜) Jeg er veldig spent på forskninga, som skrevet i bloggposten. Alltid bra når man får fakta på border 😁

 3. Joda, maaaange meninger om dette. Jeg har selvfølgelig min egen. Jeg mere det er viktig fordi man i mange situasjoner bør ha god bevegelighet for og ha god balanse, samt og omsette de riktige muskler i arbeid. Er man støl og stiv kan man bruke muskelgrupper som i gitte situasjonen kan gi skade, spesielt rygg. Så ja, jeg prøver og strekke litt.

  1. Kan aldri tenke meg det er farlig å tøye, så du er garantert innafor, Nils! Jeg er forkjemper for å gjøre det som funker. Uansett hva andre gjør 🙌😁

 4. Når pus våkner fra sofaen. Det første hun gjør er å strekke seg ! Hvorfor gjør hun det ?
  Det var vel “Brille” et NRK program som tok dette opp. En professor uttalte da at strekking av musklene vil gjøre dem mer tøyelig, men dette var fordi vi økte smertegrensen. Ikke at musklene ble “lengre”
  Tøyer eller strekker meg litt selv når jeg føler det er tid for det. Løper mye men strekker ikke da. Svømming derimot kan jeg tøye endel på armer for å nå lenger fram på svømmetak bla annet :-)

  1. Helt med deg, Are. Har en katt her hjemme som strekker og tøyer stort sett hele tiden, og jeg følger litt hans eksempel. Når jeg står opp så er det strekk og tøy og bøy, men sånn treningsmessig er det jo mindre bevis for at det hjelper. Jeg skal jo ikke bli turner ;)

 5. for meg er tøying veldig viktig,
  det ofte slik at ejg våkner med ryggen ute av stilling, da må jeg ta det emd ro, uten noe nbrå bevegelser, å tøye forsisiktig, noen ganger må jeg sitte på litt rare måter, eller bruke sofaen til å få ryggen på plass,tøyer også i flere retninger og på forskjellige måter.

  1. Høres ut som du trenger det ja :) Tøying er jo ikke feil, det bare hjelper ikke treningsmessig for annet enn mykhet, sånn forskningsmessig. Men det er jo noe mellom der og hva man liker selv. Viktigste er å gjøre det man føler er best for en selv, mener jeg :)

Leave a Reply