Ekspertene strides, og internett er full av meninger. Men hva sier de som forsker på kroppen vår? Hva kan tøying gjøre for en 41 år gammel halvfeit fyr i midtlivskrisa?Les også:

Herregud. Den irriterende tøyinga begynner å gå meg på nervene, helt siden jeg lærte at det var lurt for kroppen i kroppsøvningstimene (ja, så gammel er jeg) da jeg var liten. Ikke minst i fotballen. Vi tøyde og bøyde.

Men må man virkelig tøye? Internett er full av sprikende meninger, og jeg klarer ikke finne fasit.

For, et kjapt Google-søk viser 64 000 treff på tøying og 34 600 på tøying etter trening. Det er lett å bli superforvirra i mylderet av tips fra folk som sier de vet. Ekspertene.

toying-google

Tar helt av, si.

Er det virkelig noen vits i å tøye? Skal jeg legge inn den ekstra lille økta etter jeg har løpt og sykla, eller er det bare bortkasta? Bør jeg kutte ned på treningstida bare for å få til tøying i etterkant før jeg må stresse videre i tidsklemma?

Noen har til og med sagt at det er skadelig til meg, og at man aldri skal tøye. Andre sier at det lønner seg å bade i isvann bare for å restituere muskler og sener. Fryse seg til is før kroppen blir bra igjen.

Det er så mange meninger og forslag at man kan bli sprø.

Professoren har kanskje svar?

Derfor: Jeg hadde lyst til å sjekke opp problematikken og tok kontakt med Jens Bojsen-Møller, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøyskole. Han er en av de som bør ha greie på sånt.

Bojsen-Møller og Norges Idrettshøyskole kjører i disse dager et forsøksprosjekt for å se om tøying har en effekt, og vil derfor ikke konkludere helt ennå, men kan han si dette om tøying:

– Tøying har absolutt en effekt på bevegelighet, men det har vært vanskelig og det er veldig vanskelig å vise at dette rent mekanisk stammer fra endringer i muskler og sener, og derfor er det kun begrenset bevis for redusert skaderisiko og stølhet, sier Jens Bojsen-Møller.

Jens Bojsen-Møller - NIH pressebilde

Jens Bojsen-Møller, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges Idrettshøyskole. Fagmann.

Forsøksprosjektet skal konkludere i løpet av den nærmeste framtiden, og da vil vi få flere svar på om det faktisk er noen vits i å tøye for å unngå skader og stølhet. Eller om det bare er å kaste seg på sofaen for å restituere. Ligge i vater og bare la kroppen gjøre all jobben selv.

– Prosjektet kjører fortsatt, og vi forventer at det kommer flere publikasjoner på dette innen den nærmeste framtid, sier han.

Fortsetter som før

Dermed må vi vente i spenning litt til på om det utover den gode gamle bevegeligheten har noe å si å tøye, eller om det rett og slett er bortkasta tid. Hekkeløpere og andre personer som trenger å være myke kan visstnok få god effekt av tøying, men jeg skal da ikke hoppe hekk?

Inntil nye resultater av forskninga kommer så fortsetter jeg som før. Tøyer når jeg føler for det og kjenner at kroppen har godt av det, og fokuserer heller på å få inn noen minutter trening i tidsklemma. Ikke minst bading i isvann, fordi jeg blir tøff av det.

Hva gjør du? Tøyer du? Bruk kommentarfeltet under til å gi meg din mening på dette brennhete temaet!

midtlivskrisebloggeren

 

Les også:

Blogglistenhits