Kan vi fokusere på bevegelse, ikke på kroppsform og antall kilo?

Snart er avisene fulle av superenkle oppskrifter på hvordan man blir tynn, men hva bør vi fokusere på selv, og hvorfor bidrar ikke media til at det bør handle om bevegelse, ikke antall kilo?

Les også:Det er kanskje litt feil å generalisere og kritisere når det gjelder hvordan avisene jobber i januar. Det er likevel ingenting som overasker noen av oss når vi besøker VG Nett, Dagbladet, Nettavisen, eller en av de mange lokalavisene. Overskriftene skriker mot oss:

“Slik holder vi oss slanke”, “Over én kilo i uka: Ekspertenes beste råd for rask vektnedgang” og “Triksene for å gå ned i vekt – og bli der”.

Det handler likevel kanskje mest om oss selv. Hva er det vi søker etter i januar, og hva er det vi ønsker å lese. Avisene fyller nok bare en rolle, men er ikke akkurat ivrige forkjempere for å snu en negativ trend. De fokuserer på billige klikk og vår søken etter en snarvei til superkroppen. Det er jo alltid snarveien vi tar, selv når det gjelder kroppen.

Jeg blir kvalm av kroppsfokuset, redaktører!

<Google-søk: Sommerkropp nå>

Jeg har vel vært der før selv også. Det starter med et Google-søk og ender med en eller annen diett eller treningsprogram. Jeg skal bare ned noen kilo, så skal alt bli bra til sommeren. Så fikser jeg meg medlemskap på treningssenteret. Jeg er innom sportsforretningen. Litt for stram treningsdress. Den skal jo passe når jeg er fit. Så er jeg klar for å trene. Det er lenge igjen til sommeren. Null stress.

– Sixpacken er på vei, kompis. Yes ass, sier jeg til meg selv.

For det viktigste er vel å se fin ut på stranda? Sommerkroppen er vel alt? 

Januarkrisa

Tja. Etter å ha vært gjennom januarkrisa noen år nå har jeg fått nok erfaring til å styre unna den verste panikken. Jeg har forstått at det er enklere å få den berømte vaskeballen enn vaskebrettet. Det er også enklere å fortsette i samme spor som tidligere. Altså, ikke slite ut den stramme treningsdressen.

Hvorfor?

Jo fordi innerst inne er det ikke hvordan kroppen ser ut det handler om. Det handler om å trives med den man er. Hvis man beveger seg nok så vil det få så mange positive virkninger. Ikke bare på kroppen, men også på psyken. Du vil nemlig øke selvtilliten og få flere opplevelser som beriker livet dit.

 

Helårskroppen, ditt nye mål

For det handler jo om den mangfoldige helårskroppen, og ikke bare om sommerkroppen og stranda. Den kroppen du skal leve med hele året, som skal være med deg i tykt og tynt.

Den kan se stor ut. Den kan se liten ut. Den kan se rund ut. Det kan se smal ut. Greia er likevel at det er en kropp som får trim hele året. Ikke for å bli pene, men for å leve! Ikke for å se bra ut, men for å trives.

Så. Min oppfordring til deg som leser dette er enkel:

Kom deg ut, beveg deg, kos deg med at du trener og fokuser på å ha det bra. Dropp sommerkroppen og tenk heller på helårskroppen som kan se ut som den vil, bare den er sunnere gjennom bevegelse.

.. og til deg som er redaktør for en stor eller liten avis: Bidra til en positiv utvikling i samfunnet gjennom å fokusere på det som gir sunnhet og glede, ikke kortsiktighet og mer kroppspress.

For til slutt, alle kropper er helårskropper! Ha et fantastisk 2018!

PS! En del av inspirasjonen til denne artikkelen kom fra min svenske ekskollega Jessica Hällback. Jessica la ut dette fotoet etter en jobb hun gjorde for Tekniska museet och Muro Konstagentur. Følg Jessica på Instagram her. Jessica har tatt stilling til bikinikroppen.

 

13537598_10154450211924155_8757756689437659709_n.jpg

@jessicahallback: “Tänker att föräldrar som går med sina barn till tekniska museet kan få se något annat än all kroppshets i reklam och media – och kanske till och med prata med sina barn om att alla kroppar är bra som de är.”

PS! Har du lyst på et lavterskelmål til nyttårsforsett? Sjekk ut bloggartikkelen om 1 million skritt på 100 dager. Allerede er over 800 andre med.

Les også:

 

Blogglistenhits

7 thoughts on “Kan vi fokusere på bevegelse, ikke på kroppsform og antall kilo?

 1. Jeg bare digger innleggene dine :) helt enig!! Og hvem sier at en slank kropp er en sunn kropp? Slanke kropper kan by på mye trøbbel de Også! For ikke å snakke om hvor j*** kaldt det er uten litt ekstra fett på kroppen :D jeg er av den typen som sliter motsatt av de fleste andre, og jeg har søkt opp hvordan gå opp i vekt. Og mange resultater kom opp da også…

  Her er fella kanskje ikke like stor, men allikevell så er det mange feller å gå i! Slutt med presset! Ut med sommerkroppen og inn med helårskroppen! Mye kan gjøres med en liten gåtur noen ganger i uka! Bare å bevege seg litt i stede for å lå være…

  Lykke til, og godt nytt år!

  1. Tusen milliarder takk, Therese! Nå ble jeg skikkelig glad. Ikke bare fordi du liker det jeg skriver, men også fordi vi er enige om noe veldig, veldig viktig. Nemlig at kroppspress er teit, og alle bør fokusere mer på å være sunne – istedenfor bare å tenke på å være tynnest mulig.

   Har skjønt at dette går begge veier. Google-søket: “Hvordan gå opp i vekt” har noen kjipe resultater det også. Trist nok.

   Uansett. Nok en gang, tusen takk, og lykke til du også. Godt nytt år :-D

Leave a Reply