11 tips til deg som har lyst til å forbli skadefri

Jeg lytta ikke til signalene og dreit meg ut. Nå er opptreninga i gang igjen, i rosa tights for å straffe meg selv. Her er tipsene jeg har fått for å holde meg skadefri i framtida, som du bør følge.

Les også:

Det er veldig mange forskjeller mellom hva som driver oss ut av sofaen. Jeg er en av dem som i utgangspunktet synes styrketrening kan bli litt vel kjedelig siden jeg ofte drives av opplevelser når jeg trener. Jeg vet at jeg trenger det, men jeg lar være.


Belastning på en kropp i 40-årskrisa

Jeg har ikke det samme utgangspunktet som mange av mine venner som har trent hele livet. Kroppen er ikke klar for de store belastningene, selv om hodet fint klarer av både en og to og tre mil i løpesko eller på sykkelsetet.

Til slutt sier det pang, og da står du der. Det skjedde med meg.

Alle signalene var der i forkant, men jeg unnlot å se dem. Jeg bare fortsatte helt til smertene i baksiden av låret var så vonde at jeg måtte stoppe.

Nå sitter jeg der. I sumpa, og selv med behandling i etterkant blir det nå opptrening som skal til før jeg gyver løs på forberedelsene til Hvaler triatlon og forhåpentligvis Elgrittet før det. For det ble ingenting av Sentrumsløpet.

(Fortsetter under bildet)

IMG_0005
Fetter Øyvind (til høyre) som har gitt meg bøtter med kjeft etter jeg måtte stå over Sentrumsløpet på grunn av skade. Han er forresten den raskeste jeg vet om. Sentrumsløpet 35.20. Stort.

Har fått mange tips, som jeg deler med deg

Men med tanke på at jeg nå er på skadelista som 40-åring i midtlivskrisa har jeg også fått en god del erfaringer fra andre, samt opplevd en god del selv gjennomårene. Ting som jeg gjerne deler for at andre ikke skal oppleve det samme.

Det er viktig å påpeke at jeg verken er trener, lege eller prest. Jeg er bare en vanlig fyr som lever midt i midtlivskrisa, samtidig som jeg er livredd for å at både alderdom og kiloene skal ta meg. Jeg har også hatt noen skader, men også perioder hvor alt har fungert optimalt.

Nå er jeg i gang med treningsprogram med strikk og balansepute. Gjesp. Neida. Jeg går løs på det med eventyrlyst. Inntil videre straffer jeg meg selv litt med å gå med den rosa tightsen. Ikke pent.

Her er de 11 tipsene til deg som ikke vil bli skadet:

1 Styrketrening. Styrketrening. Styrketrening.

Det er her jeg har slurva selv. Jeg har vært drevet av opplevelser, og ikke av sunn trening. Trenger ikke mye styrketrening, ifølge proffen. Trenger bare nok til at man har en stabil muskulatur som skal holde alt på plass.

2 Varier.

Du risikerer mindre hvis du trener på flere forskjellige ting. Triatleter er ikke så ofte utsatt for skader som for eksempel de som bare løper.

3 Lytt til signalene.

Gjør det vondt så stopp. Ta en pause. Se om det går over. Hvis du ikke klarer å forstå signalene. Prat med en venn om hvordan du har det. Det er godt mulig at du allerede har sagt noe om smerter her eller der.

4 Søk hjelp

Altså. Ikke psykolog, men prat med noen som er kyndige hvis du blir skada. Ikke tro at du fikser det selv.

5 Hviledager skal holdes hellig.

Har du bestemt deg for at du skal hvile, og beina trenger hvile: Hvil. Alle trenger hviledager i dag. Gud hadde også hviledag ifølge bibelen.

6 Ikke øk i mengde før kroppen er klar for det.

Her har jeg slurva selv. Skulle bare..

Noen ganger korte turer. Andre ganger lange turer. Sekken på ryggen. Kaste meg ut i eventyret. Fantastisk flott, men samtidig litt risky hvis du har en halvgammel sur kropp som meg.

7 Ikke kjør for hardt.

Alle i 40-årskrisa som ikke har trent mye før, kan med fordel ta det litt kuli til å begynne med. Ikke overdriv. Løping to ganger om dagen kan fort gjøre at du blir overbelasta, sliten eller lei. Gjør noe annet. Gå på tur med unga. Sykle med vogna.

8 Sov nok. Del opp døgnet i tre.

Søvn gir god restitusjon av kropp og hode. En lege sa til meg en gang at man burde dele opp livet i tre. Åtte timer søvn, åtte timer fritid og åtte timer søvn.

9 Spis nok.

Kroppen trenger mat. Som en bil trenger drivstoff, trenger kroppen din næring.

10 Feire seierne.

Akkurat som du skal feire når du gjennomfører for eksempel Sentrumsløpet og Birken, skal du også feire når du har vært flink med å trene. Gi deg selv litt slækk og gled deg over framskrittet du gjør. Det gir overskudd og glede.

11 Skryt av det i sosiale medier.

Denne er fast i alle listene jeg setter opp. Husk å skryte av det du gjør. Det kan motivere andre. Som meg. Hvis ikke andre gir deg positive tilbakemeldinger. Legg til meg @bakkene på Instagram eller hashtag med #midtlivskriseilycra så får du tonnevis med skryt av meg. Det igjen vil føre til at treninga blir mer lystbetont og du holder ut de kjipe øktene som skal gjøre deg skadefri.

Les også:

Blogglistenhits

6 thoughts on “11 tips til deg som har lyst til å forbli skadefri

Leave a Reply