Det er ikke måte på hva jeg sier til meg selv når jeg trener. Jeg er langt fra min beste støttespiller, men kanskje det er det som må til? Litt selvpisk må vel vi kanskje alle tåle?

Les også:
Veddemålet som førte til en ny livsstil
Topplistene for løpe-, sykle- og triatlongruppa uke 10
3atlet: Fra sofa til midtlivskrise i lycra

Som en uskolert idrettsutøver (på lavt nivå) er det liten tvil om at jeg har litt å gå på når det gjelder å backe opp meg selv når jeg trener. Jeg er flink til det både før og etter treningsøkter, men underveis er det ikke måte på hva jeg kan si til meg selv.

– Skjerp deg, din forbanna dust. Du klarer da å ta i mer enn det der. Ta deg sammen.

Ikke bare sier jeg sånne ting som teksten over. I blant kan jeg skrike det. Eller, si det høyt nok til at andre får det med seg. En gang skremte jeg en fyr ganske bra da jeg skulle inn i en bratt bakke med sykkelen og den tettsittende lycraen med alle valkene og fettet inni. Det var litt flaut. Typisk midtlivskrisefyr, tenkte han nok.
Pisk, ikke gulrot
Jeg har vel etterhvert funnet ut at det er sånn det funker. Pisk og ikke gulrot. Hets og ikke oppmuntring. Det lettere å bare fortsette sånn.

Mange jeg kjenner har akkurat samme utfordring. Når det begynner å bli tungt så kommer de sure tankene og da kommer også den surmaga beskjeden fra hodet.

Men jeg vet det er en kamp som foregår opp i hodet mitt etter jeg har klart å komme meg ut. En kamp som starter med at det positive får boltreplass. Jeg føler meg sterk og selvsikker. Jeg er glad for at jeg er ute og jeg storkoser meg.

Så plutselig skjer det noe.
Jeg merker at jeg begynner å bli sliten. Jeg merker at ting ikke går så lett lenger. Det begynner å skje noe med hodet.

”Stopp, Ole.”

”Gå, kompis.”

”Ro ned nå, kamerat.”

”Ikke gidd, det er bedre å ligge godt innafor komfortsonen.”

”Gi opp. Du er ikke bedre trent enn dette her.”

”Kos deg istedenfor nå, Ole.”

”Ta snarveien rett her borte. Da er du hjemme litt tidligere.”

”Ikke tving deg gjennom noe du ikke vil.”

”Du har det bedre når du tar det rolig, ikke sant?”

”Du kan jo bli skada, så hvorfor risikere mer? Du skal jo snart løpe Sentrumsløpet?”

Den negative siden vinner, og den har full kontroll inntil jeg er ferdig. Det rett og slett flommer over av negative tanker og tilbakemeldinger. Det blir en kamp for å komme seg gjennom. Det blir en kamp for å overleve. Det er lett å stoppe opp. Ta en pause. Slappe av litt. Akkurat som den duste negative siden i meg vil at jeg skal gjøre.

Men jeg vet at jeg kan snu om det
Jeg både tror og vet at jeg kan fikse det. Jeg har nemlig opplevd det stikk motsatte. Dagene da alt bare går av seg selv. Dagene da jeg smiler som en sol og trener hardt, ikke minst føler meg tøff. Jeg må bare få det inn i hodet at jeg må forsøke å være positiv. Fokusere på målet, ikke bare den lille detaljen, eller den skoen du tror er der.

Jeg tror det for min egen del handler om å bygge meg selv opp over tid. Være positiv mot meg selv i lycra. Gi meg selv gode tilbakemeldinger, være fornøyd med det jeg gjør, samme om det er bra eller dårlig.

De gangene jeg klarer det slår jeg meg selv på brystet og spiller lufttrommer. Jeg skriker litt når jeg vet at jeg er aleine. Ikke minst danser jeg. Jeg danser mye. Prøvde en gang på moonwalk mens jeg løp. Det var ikke så lurt. Du forstår tegninga.

Så hjemmeleksen til meg selv

– Tenk positivt
– Gi deg selv positive tilbakemeldinger
– Ikke heng med nebbet. Det er bare trening. Du skal ikke vinne noe.

Blogglistenhits