Test piggsko: Asics FujiSetsu 2 G-Tx

Noen mener jeg har fallesyken, så derfor investerte jeg i et par skikkelige piggsko for den isete årstiden. Her kommer noen fine fakta og erfaringer på mine nye Asics med pigg.

Les også:
5 tips til deg som pleier å gi deg med trening allerede i januar
Takk for et fantastisk 2016, kjære leser!
Selvsagt skal du ha nyttårsforsett

Vi kommer til å ha test av et nytt produkt hver uke her på Midtlivskriseilycra.com. Har du et produkt du vil at vi skal teste? To kontakt her.

Først og fremst. Dette er en test utført av en middelmådig 40-åring som trener 130-140 timer i året, for andre folk som er i samme situasjon. La oss kalle situasjonen midtlivkrisa. En positiv midtlivskrise som fører til mer bevegelse, før alderdommen og den uovervinnelige sofastillingen tar oss.

Tanken bak testinga er å gi en ærlig vurdering fra en som er på ditt eget nivå. Ikke en eliteidrettsmann som har tusenvis av km med løping, sykling og svømming. Ei heller en som har trent siden han kunne gå.

Skoene som er testet denne gangen: Asics FujiSetsu 2 G-Tx. Piggsko.

img_3831

Løpeskoene ble kjøpt rett i forkant av julen i 2016. Valget ble tatt på grunnlag av både andres erfaring, min egen magefølelse og økonomi.

Selve avgjørelsen om å kjøpe piggsko kom da jeg, for syttende gang i vinter, var på vei på snørra på grunn av is. Det er ikke kult å gå ned i spagaten, når man ikke kan gå ned i spagaten. Det er heller ikke kult å skli rundt som om man er Atle Antonsen som interjuer Lars Saabye Christensen med pensko på glattisen. Det bør jo se litt elegant ut, da.

Det så forresten ikke så elegant ut da jeg kom på at jeg hadde glemt pulsbeltet inne da piggskoene satt på beina. Krabbing innendørs med beina i været ga mye latter til de som så meg. Så, bestem deg for at piggskoene er det siste som settes på.

(Fortsetter under bildet…)

Skoene fikk sin debut på snø og is på Furutangen hyttefelt rett utenfor Nordre Osen i Hedmark. I tillegg har de fått flere turer på snø og is i Askim der bloggsjefen bor.

Førsteinntrykk
Jeg er personlig veldig glad i utseendet til de fleste Asics-skoene. Noen modeller kan imidlertid se litt klumpete ut. FujiSetsu-skoene er ikke i den kategorien tross at det er en skikkelig piggsko. Skoene virker solide og de er også ganske stive. Noe de bør være når man løper på ujevnt underlag som jeg ofte gjør. Det er 15 pigger under, i tillegg til et ganske tøft mønster som skal sikre godt grep. Førsteinntrykket er bra og det føltes veldig bra å ta de på.

Vekt
Med tanke på at dette er en piggsko, er det liten tvil om at vekta går opp. Når det er sagt så veier ikke FujiSetsu-en mer enn 313 gram (ifølge de som selger skoen). Asics Nimbus 17 veier 322 gram og Adidas Ultra Boost ST veier 342 gram for å sammenligne med andre mengdetreningssko uten pigg. Altså en positiv vektopplevelse.

Løpesko blir veid i en mindre størrelser enn det jeg bruker. Derfor, her er en Asics FujiSetsu 2 G-Tx i størrelse 45 med Superfeet-såler på vekta. 372 gram. Til sammenligning. Mine Asics Nimbus 17 veier 360 gram med samme Superfeet-såler. Altså 12 gram lettere.
Goretex
FujiSetsuen er laget med goretex og holder derfor føttene dine tørre og varme under hele løpeturen. Den første gangen jeg skulle bruke de utendørs var det -5 på gradestokken. Jeg vurderte ullsokker, men endte opp med tynne løpesokker. Det angret jeg ikke på. Jeg var tørr og varm uansett hvor løypa gikk, og beina ble heller ikke klamme. Det føltes nesten litt for fint, all den tid jeg er vant til å være litt våt på beina når jeg løper i sørpe og is (har fått tips om å løpe med plastposer nedi skoa, men nei takk).

Løpsfølelse og komfort
Skoene er relativt stive, og for meg har de blitt mykere og dermed også bedre for hver eneste tur jeg har brukt de. Jeg har også tatt meg tid til å bli kjent med skoene og stivheten. Det var litt uvant i starten, men jeg har unngått et par overtråkk på grunn av nettopp at de er stive. Piggene er fantastiske å løpe med når man løper på hardpakka snø og is, men på bar asfalt er de pyton. Da kjenner man alle piggene relativt godt. Det er heller ikke anbefalt å løpe med de på bar asfalt, så vurderinga er jo enkel.

Jeg har aldri følt meg så trygg og har aldri hatt en så fin opplevelse på snø og is uten ski på beina. Til og med i bratte nedoverbakker sitter piggene. Akkurat som de skal.

Utseende
Skoene er i svart, neon og lilla, og som nevnt over synes jeg de er fine å se på. Jeg føler meg litt proffere enn de som løper uten pigg. I tillegg har de en fantastisk lomme som kan brukes til å samle lissene. For en som stort sett alltid mye knyte underveis er dette en redning.

Brukbarhet mtp underlag
Absolutt best på snø og is. Dårligst på asfalt og stein. Har ikke prøvd på stuegulv, men Asics anbefaler ikke innebruk.

Søndag løpte jeg en tur på 20 km med dem både i og runt Askim der jeg bor, og det bør være så mye is- og snøpartier der du ferdes. Der jeg løp var det både is, snø og bar asfalt. Heldigvis var partiene med bar asfalt korte.

Pris
Googler man skoene finner man forskjellige priser. To sportskjeder har de til 999,-.
Sjekk ut prisjakt.no for prisene på Asics FujiSetsu 2 G-Tx

Oppsummering
+ Stive og gode å løpe med. Blir bedre for hver tur.
+ Piggene fantastiske på is og snø.
+ Pene å se på
+ Flott lisselomme
+ Fin løsfølelse på riktig underlag
+ Flere andre løpeskoe er lettere, men 313 gram er likevel positivt.

– Ikke ålreite å løpe med på bar asfalt eller småisete vei. Kjenner piggene gjennom sålen.

Så. Trenger du virkelig piggsko?
Det spørs akkurat hvor mye du liker å trene ute i de kaldeste månedene, og selvsagt om du har lyst til å være trygg når du gjør det. Det skader i alle fall ikke å ha et par i skoskapet. Dessuten. De fortsetter å være brukbare de neste årene for du kommer ikke til å slite de ut.

Skoene passer også på gjørmete stier. Det har jeg ikke forsøkt ennå med tanke på at kong vinter har tatt over landskaet.

Jeg angrer ikke på kjøpet.

Detaljer for GEL-Fujisetsu 2 G-TX (fra Asics):
Overdel: Gore-Tex membran, Lace Pocket, Removable Sockliner
Støtdemping: Gel, Solyte
Yttersåle: Steinplate, stålpigger
Dropp: 10 mm
Vekt: 313 gram
Pigger: 15 under hver sko

Blogglistenhits


7 thoughts on “Test piggsko: Asics FujiSetsu 2 G-Tx

Leave a Reply