5 ting du bør tenke på etter du har falt på flatmark

Hva gjør du når du først ligger der? Veltet på sykkelen, skiene har gått i kryss, snubla i lissene dine? Slapp av. Her er noen gode tips til deg. Jeg har vært der før. Flere ganger, som du ser.

Les også:

Jada. Jeg er klumsete. Jeg er kanskje over snittet klumsete, hvis jeg skal være helt ærlig. Ikke sånn klumsete at jeg går på glassvegger eller kjører på andre biler på parkeringsplasser fordi jeg er opptatt av annet. Eventuelt glemmer datteren min på butikken (har ikke skjedd, ennå..).

Men jeg er sånn klumsete at jeg fort kan sette pedalen i bakken i en sving, jeg kan sette staven mellom skiene, jeg kan tråkke på en av lissene og vipps – der ligger jeg. Høy puls. Alt skjer på sekunder. Faceplant. Hofta først. Pang. AU!


Oppmerksomhet, kanskje i overkant?

Jeg har også fått en god del oppmerksomhet for klumsinga. Ikke bare fra kompiser eller kollegaer, men også fra .. VG.

Sist på grunn av at jeg tryna dagen før jeg skulle være med på Hvaler Triathlon. Jeg skulle bare (!) ut en liten tur med raceren. En rolig trilletur etter en lang oppkjøring med masse trening. I en sving kjørte jeg pedalen i bakken og etter noe om og men lå jeg der.

(Fortsetter under bildet, som er klikkbart for å lese artikkelen hos VG)

Skjermbilde 2016-07-18 kl. 22.01.27
Skjermbilde fra VG.no. Blåmerket er borte i dag, men var i overkant stort en stund. Vondt gjorde det også, som seg hør og bør når man tryner på flatmark.

Strava sa at jeg sykla over 30 km/t og det føltes også sånn da jeg traff asfalten. Jeg forsøkte å reise meg, og var klar på at jeg skulle gjennomføre triatlonet dagen etter, men det ble ikke sånn. Istedenfor ble det en tur på legevakta og deretter til sykehuset for å sjekke kroppen. Det ble konstatert et brudd i halebeinet, brist i ribbeina og en del annet småtteri.

Her faller han på flatmark

Jeg har skrevet om historien fra da jeg gikk Birkebeinrrennet i 2012 (uten trening og med billige turski, forøvrig), men få vet om hvor mye oppmerksomhet jeg fikk i dagene i etterkant.

Jeg var så glad da jeg hadde klart å gå helt opp til Skramstadsetra som er 9 av 54 km. Jeg var letta og jeg begynte å gråte litt. Så skulle jeg sjekke pulsklokka, og på 1-2-3 så lå jeg og kava der. Midt i løypa.

Hva så jeg foran meg? Et tv-kamera fra VG.
– Du er ikke i mål ennå, kamerat. Kom deg opp nå, sa funksjonæren som så alt sammen.

Han lo. Jeg lo, tror jeg. Så tørka jeg tårene og gikk videre mot et pappbeger med sportsdrikk og en halv banan. Det ble en lang dag, men jeg kom i mål. På nesten syv timer.

Dagen etter var jeg på forsiden av VG og der lå “Se her faller han på flatmark” i fem-seks dager. Det har blitt ganske mange kommentarer. Alle fortjente selvsagt. Jon Almaas og alle de andre superspreke folka hyllet for fantastisk innsats. Jeg hyllet for fantastisk fall.

Jada, lov å le. Jeg ler selv.. Hele tiden.

(Fortsetter under bildet, som er klikkbart for å se filmen).

Skjermbilde 2016-06-29 kl. 00.26.40
Tryna på Skramstadsetra etter 9 km, men fullførte på nesten syv timer. Tung dag i sporet. 

Men disse to hendelsene, pluss mange andre som jeg ikke har fått oppmerksomhet for, har gitt meg erfaring som jeg gjerne vil dele med deg.

Her er fem tips til hva du skal gjøre når du har gått på tryne:


1. Bør du reise deg?

Om du bør reise deg avhenger av hvordan du føler deg. Har du veltet med sykkel i stor fart er det kanskje likegreit å bli liggende for å få hjelp. Er noe brukket? Hvordan landet du? Ta en opptelling av skader og kjenn på det. Det er ingen skam å bli liggende hvis du vet det er mennesker i nærheten. Eventuelt fisk fram mobilen og ring noen.

Har du derimot tryna på ski foran et VG-kamera er det bare å komme seg opp. Har du snubla i skolissa. Kom deg opp før noen ser deg. Hvis du da ikke har slått deg skikkelig.


2. Virker kroppen?

Som over. Kjenn etter. Hvor har du vondt? Test gjerne før du reiser deg.


3. Noen i nærheten?

Det vil som regel være noen i nærheten som kan hjelpe deg opp. Kanskje de kan fortelle deg hva de så?


4. Kan du fortsette?

Nei, du må ikke være en Tour de France-rytter. Du må ikke videre. Det er lov å trille sykkelen rolig hjem, ta en pause, sette deg ned og gå gjennom hva som har skjedd. Deretter komme deg videre.


5. Kan du ta bilde til Instagram?

Det er ikke tøft å tryne, men når du først har gjort det så kan du like greit fortelle omverden om at du er ute. De fleste av de du kjenner ligger på sofaen. Vis dem at du er tøff. Det er bedre å ligge flatt etter å ha tryna enn å ligge flatt på sofaen. Skadene blir borte.

PS! Husk å bruke hjelm hvis du sykler, går på rulleski eller driver med en eller annen form for idrett som krever det. Jeg er selv veldig glad for at jeg har brukt hjelm de gangen jeg har tryna. Bare nevner det.

Les også:

3 thoughts on “5 ting du bør tenke på etter du har falt på flatmark

Leave a Reply