En hyllest til alle som fyller resultatlistene

De fleste av oss vinner aldri, men likevel stiller vi opp. Enten det er på grunn av noen ekstra kilo på kroppen, hodet som trenger noe annet å fokusere på, eller at vi rett og slett har blitt utfordret. Vi er vinnerne uten medalje og pokal.

Les også:

 

Foto: EF Sportsfoto

Lørdag var jeg i Fredrikstad for å være med på mitt andre triatlon. Det starta med et kaos av en svømmeetappe hvor det ble mer kaving enn svømming etter hopping fra byferga.

Deretter en sykkeletappe med seige bein og motvind hvor jeg “endelig” fikk lære meg hvordan det er å ligge lavest mulig bak styret. Så en løpetur som skulle vært en gåtur som istedenfor endte med trossing av et løpeforbud.

I mål, hengende over knærne. En 40-åring som hadde tatt seg helt ut på noe han ikke kan.

bakkene-fredrikstadtri.jpg
Meg. En middelmådig 40-åring i midtlivskrisa, mens jeg klamret meg til styret på sykkelen. (foto: EF Sportsfoto)

Det må da ha vært pyton, sier du?

Nei. En helt nydelig dag hvor alle følelsene inni meg kom fram. Fra de dypeste:

“- Hva i alle dager er det du holder på med, Ole Kristian?”

Til de gladeste:

“- Hvorfor starta du ikke med dette da du var 16 istedenfor 35? Dette er jo helt sinnsykt fantastisk nydelig!”

Jeg gråt litt for meg selv da jeg kom i mål, som jeg alltid gjør. Jeg tror ikke folk merket det på meg, men jeg blir alltid stolt og glad når jeg klarer å fullføre. Det skal bety litt. Hvis ikke har du ikke kjørt hardt nok, mener jeg.

Mange tanker underveis

Det var da jeg løp ut med sykkelen at jeg endelig fikk tid til å tenke litt. Før det ble det bare basisbehov. Puste, svømme, puste, sykle.

Hvorfor er vi med på dette? Vi middelmådige idrettsutøvere. Alle vi som fyller opp resultatlistene, og som aldri er i nærheten av å vinne noe som helst, men som stiller opp fordi vi synes det er gøy. For oss selv, eller for en god sak vi ønsker å gi litt mer oppmerksomhet?

Det er ikke alltid like enkelt for oss alle.

 

20934991_1962327904051293_7880591878455671002_o.jpg
Bjørn Arild som var med på Fredrikstad tri for Aktiv for epilepsi. Et fantastisk tiltak som hjelper mange. Han fikk selvsagt godt med skryt da jeg løp sammen med han en liten stund. (foto: EF Sportsfoto)

For hvis vi skal være helt ærlige så er det mange av oss som sliter med eller annet. Om det er kroppen som har begynt å svikte eller om psyken har fått en knekk og vi trenger hjelp til å komme oss opp igjen. Eller vi rett og slett ikke er i form, og blir påmeldt et triatlon på en fest i desember. Som en litt hårete utfordring.

Da handler det ikke om å vinne. Det handler ikke om å være best. Det handler om noe helt annet. Noe som faktisk er mye viktigere for oss alle.

Å lykkes.

Sette oss et mål, og deretter gjennomføre uansett hva som kreves underveis. Med våre nærmeste på sidelinja eller ivrige på telefonen etterpå.

Med en high five fra sidemannen, og en gratulasjon fra venner og bekjente vi ikke har hørt fra på lenge.

Følelsen av at det vi har gjort betyr noe. For oss selv. For de rundt oss. For livene våre.

 

fredrikstad-tri10
Skiftesonen på Fredrikstad triatlon. En fest for oss middelmådige. (foto: EF Sportsfoto)

Resultatlisteheltene

Så, denne hyllesten går ut til oss som fyller resultatlistene, og som aldri har andre ambisjoner enn å være med, kjempe mot oss selv (og kanskje naboen), oppleve stemningen, og deretter fullføre et løp, ritt, renn eller triatlon.

En hyllest til oss som tar oss tid til en prat, til tross for at startnervene ligger tjukt utenpå. Det er mye viktigere å være sosial enn å forberede seg som en eliteutøver.

En hyllest til oss som er resultatlisteheltene som fortsetter å være med tross nedgangstider og færre på startlistene. Det er tross alt sånne som oss som alle arrangører i landet trenger. Sånne helter som kommer tilbake år etter år, og hjelper til med å bygge opp Fredrikstad Triatlon, Birkebeinerrittet og alle andre løp, ritt, renn og triatlon.

Det er vi som er heltene!

 

fredrikstad-tri8
En ekte helt. Det ser ikke pent ut, men det er gøy. Når man er ferdig. (foto: EF Sportsfoto)

Les også:

 

11 thoughts on “En hyllest til alle som fyller resultatlistene

  1. Så utrolig kult å høre at vi er enige, TurboTorill :) Takk selv! 40-årskrise eller ei, stå på med det du driver med! Jeg heier på deg! :-D

 1. Bra skrevet Ole Kristian – og jeg er helt enig med alt du sier :)
  Som du nevner med sviktende deltakere går også dessverre mye på pris vs kvalitet på hva man får levert. Prisen blir vel også ofte satt pga kravet om at det skal være en voldsom konkurranse i motsetning til sykkelritt i Belgia, Nederland og andre land i Europa.

  Jeg tror nøkkelen er å avdramatisere konkurransejaget for å få økt antall deltakere igjen. Man trenger definitivt ikke være noe toppidrettsutøver for å gjennomføre for eksempel Birken.

  Vi sykler et fast et “tur”ritt i Nederland som heter Elfstedentocht. Fantastiske ritt.
  Her koster det 20EUR å delta som er i stor kontrast til Birken/Grenserittet og lignende som tar seg betalt 1000-1500,-.

  Stå på :)

  /Jørgen

  1. Tusen takk, Jørgen. Ikke minst takk for at du tok deg tid til en tilbakemelding.

   På vei til Rena nå snart, og svarer deg mer seinere :) Starter 10.15.

   mvh Ole K

Leave a Reply