Kun dager igjen til Birkebeinerrittet. Det er på tide å pakke sekken som skal henge på ryggen over fjellet. Den omdiskuterte og nærgående, men viktige rittkompisen.

Les også:


Foto over: Geir Olsen / Birken

Det er mye man må ha kontroll på når man skal sykle over fra Rena til Lillehammer. 86 kilometer syretest over fjellet sammen med over 10 000 andre.

Debutant på Birken?
Les disse 12 tipsene før den store dagen

Jeg sykler over for femte året på rad selv. Denne gangen med litt mindre ambisjoner enn tidligere, men hvis jeg klarer å få beina sånn nogenlunde i form til lørdag prøver jeg på ny bestetid. Lørdagens triatlon tok virkelig på, men jeg ligger med beina høyt. Restitusjon kalles det visstnok. Avslapping og unnasluntring tror jeg det egentlig er.

(Fortsetter under bildet av den middelmådige utøveren)

FullSizeRender 5.jpg

Offensiv etter Fredrikstad Triathlon. Ikke så offensiv nå, si.

Pakking, med fokus på rittsekken

Men snart er det på tide å starte med pakkinga. Ikke bare av alt stashet som skal være med oppover til hytta på fredag, men også det som skal være i sekken over fjellet. Jeg får nesten litt prestasjonsangst og er livredd for å glemme noe. Jeg får ofte kommentarer og spørsmål om jeg skal flytte. Fortjent, selvsagt. Jeg vet jeg er rar der.

Det kanskje viktigste av alt før Birken er pakkinga av sekken som skal henge på ryggen, ja ved siden av å ha en god sykkel og en trent kropp selvsagt.

Den omdiskuterte og omtalte rittkompisen som ikke gjør annet enn å sinke deg. Den henger i veien, den tar i mot vind og den er tung.

UltraBirken  HalvBirken og FredagsBirken rittene 2016. Foto: Geir Olsen

Det er sånn det skal se ut. Sekk, tett-tett inntil kroppen. Foto: Geir Olsen / Birken

Men, viktigere enn man tror

Men hvis jeg skal være litt saklig så tjener den faktisk en hensikt bortsett fra det nostalgiske med Birkebeiner-historien og Håkon Håkonsson som ble fraktet over fjellet av Birkebeinerne. Vekten på 3,5 kg skal sympolisere en nyfødt Håkon. Før 92 veide sekken 5,5 kg på Birkebeinerrennet.

Les mer om sekken og historien bak her

Den er faktisk med deg av sikkerhetsmessige årsaker. Ikke alle er elitedeltagere og raser over fjellet på 1-2-3. Det finnes andre som bruker en arbeidsdag over, og i sekken skal du ha viktig utstyr i tilfelle det blir dårlig vær.

Værmeldingene nå i forkant ser skikkelig positive ut, og det kan virke rart å ha med seg så mye klær til en varm dag, men man gjør ikke unntak. Det kan hende Jon Smits og gutta spår feil (vet at Jon ikke liker at vi sier at han spår været.).

Hva skal du ha oppi sekken?

Jakke og bukse som er vann- og vindavvisende, votter/hansker med lange fingre, lue eller buff, matpakke, verktøy, slange(r) og pumpe eller luftpatroner. Jeg tar alltid med et par sokker og en boxer også. Det tar jo ikke noe plass.

Ikke minst skal sekken veie 3,5 kg når du kommer fram til Lillehammer. Du blir kontrollert av en av de hyggelige målvertene.

Hva du skal ha oppi sekken annet enn det obligatoriske er litt opp til deg. Jeg har ofte hatt med ukokt ris som jeg har pakka i småposer. Det har blitt mye humor ut av risen som har fått seg en reise. Reiseris, si. Jeg sier at den alltid smaker litt bedre.

Andre tar med kokebøker eller en halvliter øl som de nyter i bilen på veien hjem (ikke som sjåfør selvsagt). Det er kun fantasien som begrenser, men husk at det du allerede har oppi veier litt det også. Så, som tips 1. Bruk vekt.

 

Her er 6 tips til Birken og rittsekken:

1 Brukt vekt for å ha en sekk som er nærmest mulig 3,5 kg

Jeg gikk Birken på ski i 2012 med en sekk som veide nærmere 8 kilo. Det var ganske unødvendig. Jeg var livredd for at den skulle være for lett og hadde ikke kjøpt vekt på forhånd. Hvis du er usikker så kan du veie den på Rena før start.

2 Pakk ting som tar minst mulig plass og ligger riktig

Poser med ris er fint, eller annet som pakker seg bra rundt den fine Birken-kroppen. Eventuelt fyll opp drikkeblæra i sekken din. Mange muligheter.

3 Bruk sekkens andre lommer til å pakke med gels, bars og sjokolade

Jeg pakker alltid gels, bars og noe annet som kan gi meg energi i lommene i sekken. Tar ofte med en Twist eller 12 for å være snill med meg selv underveis. Det verste er vel å få ut alt dette mens jeg sykler. Legg derfor viktige ting lett tilgjengelig.

4 Bruk riktig type sekk

Jeg har syklet forbi ganske mange som sliter med en gammel sparebanksekk, hvis du forstår hva jeg mener. En sånn du fikk da du var 14 og som har ligget i skapet siden det. Dropp den. Bruk heller noen hundrelapper på en sekk som er tilpasset sykling eller løping og du kan feste rundt livet også. Du kommer ikke til å angre.

5 Tilpass sekken før du tar den på rittdagen, gjerne med rittklærne

Typisk feil jeg har gjort før. Alt er tipp-topp inntil jeg er i gang, og så skjønner jeg at sekken sitter helt feil. Den skal sitte tett inntil og fange minst mulig vind.

Spør en venn hvis du er usikker..

6 Ikke slurv med pakkinga. Det kan hende du trenger alt som ligger i den

Pakking er en dyd. Bruk tid på pakkinga. Legg ting stabilt og fint, ha en tanke bak det. Det er også flott å ha de viktigste tingene tilgjengelig øverst. Mobiltelefon for eksempel.

PS! Chris Gregersen sendte meg også en beskjed i kommentarfeltet om at det lønner seg å dra glidelåsen på sekken ned til siden. Ikke la den stå oppe på toppen av sekken for da kan den åpne seg underveis. Takk, Chris!

Lykke til på lørdag! Jeg er i startfeltet og heier på deg!

IMG_6045

Etter målgang. Ga alt, si. Foto: Muttern!

Debutant på Birken?
Les disse 12 tipsene før den store dagen

Les også:

 

Blogglisten hits