Kan jeg bruke de gamle slitte løpeskoa?

Det kreves ikke veldig mye for å starte med verdens eldste treningsgren. Har du et par løpesko, har du i utgangspunktet alt. Men er det lurt å bruke de gamle løpeskoa fra du var 20?

Les også:
Fortell det til alle, det forplikter mer!

21 tegn på at du har en i midtlivskrisa i huset
Veddemålet som førte til en ny livsstil

Svaret gir seg egentlig selv, men det er så mange som skal selge løpesko som mener så altfor mye om dette, man kan nesten bli rar. Det er lett å referere til Thomas Di Levas “Vem ska jag tro på” fra 1987. Selv var jeg bare elleve i 1987, så løpeskoene fra den tiden ville ikke passet, selv om jeg hadde tatt vare på dem som jeg gjør med mine egne barn.

Men vi har alle et par løpesko som har visnet bort i skapet. Da de ble kjøpt inn var de flotte, kanskje kjøpt for å pushe deg ut på veien, igjen. Jeg har selv hatt mange sånne. Dessverre var de fleste bomkjøp. Jeg så mer på fasong og farger enn komfort og demping. Jeg ville også spare mest mulig penger. Det endte med at de ble stående. I tillegg viste det seg at skoene egentlig ikke var for hard asfaltløping, men basket innendørs. Tilbudet fra den lokale sportsforretningen var bra, men passet ikke mine bein. Det bare måtte gå feil.

Les også:
Nok ferie, nå tilbake til trening og midtlivskrise! Hvordan? Her er tips!
7 tips til deg som er i midtlivskrisa

Så, hva skal du gjøre da?
Mitt tips er å oppsøke en profesjonell. Löplabbet ble mitt første stopp. Jeg stakk innom en kald vårdag med mål om å finne meg et par Nike-sko (de ser jo så fete ut). Istedenfor kom jeg ut med et par grønne Asics-sko. Javel, tenkte jeg. Dette blir helt feil. Jeg skal da ikke løpe med Asics?

Löplabbet-mannen jeg pratet med tok meg gjennom et lite program. Først stående barbeint på en speilkasse, han så føttene fra undersiden for å finne ut om jeg var plattfot (blant annet). Deretter fikk jeg på sko for å løpe på mølle. Alle har forskjellige føtter og bein, og dermed lander vi også ulikt med foten. Belastningen på knær og hofter er forskjellig med forskjellige sko.

Det viste seg at jeg hadde normalpronasjon, og kneproblemene kom rett og slett av at belastningen på knærne ble feil.

Deretter tok han fram tre forskjellige modeller som passet beina mine. Jeg endte på de grønne Asics-skoene, og har faktisk ikke byttet skomerke eller type siden.

(Fortsetter under bildet)

IMG_8873
Å løpe i helt nye sko er helt magisk følelse, men det kan også være et mareritt – hvis du har kjøpt feil sko. Derfor, sjekk med en proff.

Men er det farlig å løpe med gamle sko?
Nei, det er det absolutt ikke. Det spørs hvordan du skal trene, og hvor langt du skal løpe. Jeg ville ikke besteget Mount Everest i feil sko, ei heller løpt et halvmaraton i gamle slitte basketsko.

Thomas Strzelecki skrev en artikkel i 2013 på Din Side som tar for seg nettopp dette, og fasiten er at løpeskoene ofte varer mye lenger enn du tror.
– Jogger du? Da har du sikkert tenkt at hvis du bare fikk kjøpt et par nye sko, ville løpingen gått enda bedre. Mange føler sikkert også at de gamle skoene har gått ut på dato med hensyn til demping og stabilitet etter et eller to år. Det er altså feil, skriver han.

Men Thomas tar ikke hensyn til at skoene kan være feil, eller at de kan være eldre enn disse to årene.

Nytt utstyr, ny motivasjon
Et annet argument for å kjøpe nye sko er ny motivasjon. Det er ikke sikkert du løper noe lenger eller raskere, men det forplikter litt hvis du har gjort research og deretter kjøpt nye sko.

Sånn var det med meg, i alle fall. Med nye sko og nytt utstyr kom også motivasjonen for fullt. Dessuten. Det var ikke så kult å la de nye skoene stå ubrukt. Det var bare å komme seg ut i kveldssola eller morgensola eller hva du liker best. Utegym er gøy!

IMG_9907
Det siste tilskuddet i løpeskoparken (har bare to par). Dette er lette Asics-sko som egner seg best til intervaller og konkurranser. PS! Jeg har fått masse kjeft for å ha sokkene over tightsen. Tipset blir derfor, ikke gjør samme feil som jeg gjorde.

Blogglistenhits

4 thoughts on “Kan jeg bruke de gamle slitte løpeskoa?

  1. Sokker over tights er obligatorisk. Har aldri fått kjeft, men mulig moteuka ga meg opp på 80-tallet…

    1. Ha-ha. Vi er vel kanskje ingen moteløver noen av oss? ;) Har nå korrigert meg og løper alltid med tightsen over sokkene. I fare for mer kjeft ;)

Leave a Reply