Birken, or not Birken?

Årets svettefest på terrengsykkel nærmer seg. Har du virkelig lyst til å være en birkebeiner? Sykkel dyrere enn bilen og lycra fra topp til tå? Jagende for å ta et merke når du egentlig burde vært hjemme med barna? 

Det er veldig lett å falle for fristelsen å generalisere når det gjelder deltagerne i Birkebeinerrittet. Mange gjør det. Jeg har fått høre det mye. Jeg har deltatt de tre siste årene.
– Herregud, at du gidder. Du har virkelig fått panikk når du sykler 10 mil sammen med en gjeng middelaldrende menn på jakt etter en ny ungdomstid. Ikke nok med det, men du betaler også for det, sier dem.

Men er det virkelig så ille? Er det bare en gjeng paniske mannfolk i midtlivskrise jagende etter en ny ungdomstid?

Treningsmål som holder motivasjonen oppe
Nei, selvsagt er det ikke det. Mange bruker Birkebeinerrittet for å ha noe å trene mot. Et mål der langt framme på høsten som holder motivasjonen på topp gjennom sommeren.

Det finnes mange ritt, men Birken er fremdeles høydepunktet for terrengsyklister. Vi snakker jo tross alt verdens største terrengritt når man teller antall deltagere. Det er en stor happening, på lik linje med alle andre idrettsarrangementer.

Det finnes selvsagt mange med dyre karbonsykler som stiller til start, med hundrevis av treningstimer i banken før rittet, som åpenbart ikke har sett mye til familien det siste året.

IMG_3323
En helt normal terrengsykkel foran en fin demning (Solbergfoss i Askim kommune). Min Scott-sykkel som veier litt for mye, men som det skal gå an å ta merket med.

Alle typer og fasonger
Men det finnes også mange som meg. Rundt 40. Vil bevege kroppen mer. Trenger et mål. Har sykkel, men ikke for dyr. Har forberedt seg innenfor rimelighetens grenser. Har et flott forhold til sine egne barn og sin egen kone. Har ikke hatt noe talent for noe i de yngre dager, men liker å bevege på seg. Fant inspirasjon da alt annet var på plass i livet, men magen vokste seg større og større.

Det finnes også alle andre typer og fasonger. Deltagere i alle aldre. Det er det som gjør det så gøy. Alle kan delta bare man har en sykkel og har trent såpass mye at det er forsvarlig å sykle fra Rena til Lillehammer.

Har du lyst til å sykle et terrengritt, men Birken passer ikke?
Sjekk ut terminlista på  kondis.no her

Eventuelt prøv deg på Grenserittet fra Strömstad og målgang i Halden.
Trykk her for å gå til grenserittet.com

Spenningen i kroppen i forkant
Jeg har som nevnt syklet Birken tre ganger, og jeg har alltid en spenning i kroppen før start. Reisen opp til hytta i forkant for å gjøre meg klar, kjøreturen ned til Rena, stå på startstreken klar til å sykle avgårde.
– Har jeg pakket med meg alt jeg skulle ha med? Er sekken lukket skikkelig? Hadde jeg nok olje på kjeden? Hvor hardt skal jeg gi på opp til Skramstadsætra? Er jeg i feil pulje?

Så går startskuddet og vi er avgårde på vei mot Skramstadsetra. Det er stille. Folk bare tråkker. Det kommer hele tiden noen bakfra med høyere fart. Vurderingen er å henge seg på eller ikke. Det er tungt. Tankene om at treninga ikke har vært god nok tynger.

Men panisk er det ikke. Kun såpass seriøst at det ikke blir useriøst for min del.

Opplevelser gjennom 86 km
Det er så mange flotte opplevelser underveis. Store utfordringer som man deler sammen med andre, samtidig med det yrende folkelivet. Spesielt barnehagen på Rena som alltid står og heier på Fredagsbirken, alle funksjonærene opp Rosinbakken som pusher deg fram og forsøker å dele ut rosiner (ikke glad i rosiner selv), og spesielt gjennom Sjusjøen er det alltid gøy å sykle. For ikke å glemme den fantastiske naturen man får med seg.

Ankomst Lillehammer er også veldig spesiell med Ballettbakken og deretter målgang utenfor Håkonshall. Det føles veldig godt når man krysser målstreken. Jeg gråter alltid noen tårer, men det er fordi jeg blir veldig emosjonell når jeg blir sliten.

IMG_5218
Heiagjengen i 2015 var den aller, aller beste. Her er Leo 5 år og Ole 38 år etter målgang i Lillehammer. Gøy for liten og stor.

Sykle årets ritt?
Jeg går alltid noen runder med meg selv i forkant. Hvorfor skal jeg sykle igjen? Mange venner havner på samme konklusjon.
– Har ikke trent nok, og dermed slår jeg ikke bestetiden min. Jeg gidder ikke å sykle hvis jeg ikke kan gjøre det bedre.

Jeg må innrømme. Jeg har vurderte å stå over selv på grunn av det samme i fjor, men jeg valgte likevel å kjøre. Det fordi opplevelsen av å være med på Birken er så bra at det må oppleves igjen og igjen. Nå har også løypa blitt gjort om og er i år 86 km. Sjansen er stor for at du får ny bestetid.

Dessuten. Leser du dette nå har du fremdeles 40 dager igjen med gode forberedelser. Så hva venter du på?

Fem gode argumenter for å sykle Birken 2016:
– Fint treningsmål for alle som har terrengsykkel
– Flott natur mellom Rena og Lillehammer. Innlandet <3
– Fint arrangement med proffe folk underveis
– Naboen sykler antageligvis. Slå hun eller han! (Hei Eivind!)
– Ny trasé mot slutten. 86 km. Les mer på Birken.no

Har du lyst til å sykle et terrengritt, men Birken passer ikke?
Sjekk ut terminlista på  kondis.no her

Eventuelt prøv deg på Grenserittet fra Strömstad og målgang i Halden.
Trykk her for å gå til grenserittet.com

Blogglistenhits

3 thoughts on “Birken, or not Birken?

Leave a Reply