Det virker som om noen bilister tror de eier veien. Jeg har endt både i grøfta og ute på jordet. Nestenulykker på grunn av surrete sjåfører med mobilen i hånda. Her er ti superenkle tips.

Les også:
Men hva vet eliteutøvere om min hverdag, Lotte og Kristian?
81 med i løpegruppa. Her er ny toppliste for løpe-, sykle- og trigruppa, uke 7
Mistet både treningskamerat og motivasjon

Mann (40) funnet løpende på jorde. Hadde løpt seg bort” ser jeg ofte for meg at det skal stå på forsida i lokalavisa (kan forresten lett byttes ut med syklende). Det har skjedd flere ganger at jeg har endt i grøfta. Jeg har endt på jordet. Jeg har vist fingern og jeg har banna.

Løper mye på vei uten fortau
Flere av løpeturene mine foregår nettopp på vei der det ikke er fortau i mørket, og jeg føler meg som oftest trygg. Jeg bruker både refleksvest, løpetights med refleks og hodelykt. Jeg har blikket framover og jeg forsøker å ha forståelse for at det er litt mer farlig å bevege seg ute i vintermørket på en vei uten fortau enn på en vei med fortau.

Noen sier at jeg bør holde meg unna og heller løpe der det er helt trygt, men jeg elsker å løpe på mørke veier med hodelykt. Noen av det fineste jeg kan gjøre, når jeg er aleine, er å skru av hodelykta for å se på stjernene. Fullmåneløping er favoritten, selvsagt.

Men det skjer i blant nestenulykker.

Nestenulykker som kunne vært ungått hadde bare den som sitter bak rattet respektert at veien er for alle, også for de som løper og sykler i mørket. Ikke minst forsøkt å være obs på at det kan skje ting når man forflytter en dings på tusen kilo langs en mørk vei.

Ikke sende tekstmeldinger eller sjekke Facebook. Ikke snappe eller søke opp telefonnumre. For det skjer. Jeg har sett det ganske ofte. Mobilen i hånda. Scrolle-fingern i full aktivitet. Blikket ned.

(Jeg har også hørt om noen som har sørfa porno mens satt bak rattet. Er du en av dem er det nok på tide å oppsøke profesjonell hjelp.)

Så, her er mine ti tips til deg som kjører bil der det er andre som trener:
1 Se på veien.
2 Se langt fram. Ser du noe bevegelse? Ser du en refleks eller refleksvest?
3 Konsentrer deg om veien. Kun om veien.
4 Ikke gjør noe annet. Ikke les tekstmeldinger eller sjekk Facebook. Eller Insta. Eller Snap.
5 Senk farten hvis du ser at det kommer biler i mot når du skal passere en løper eller syklist. Ikke øk.
6 Ta av fjernlyset, jeg blir nesten blind av lysene dine.
7 Ikke tut.
8 Ikke bruk spylervæske
9 Ikke bli sur. Jeg har like stor rett til å være der som deg.

.. og

10 Hvis jeg skriker og banner etter deg og viser den berømte fingern har du antageligvis ikke tatt til deg mange nok av tipsene. Da bør du reflektere litt over hva du driver med. Gå tilbake. Lese tipsene på nytt. Jeg lover det funker.

Blogglisten
hits