Alternativet til de usunne tingene du gjør når livet går i mot

I forrige uke holdt jeg foredrag om hvordan man kan møte livskrisene og livsendringene med trening. Ikke alle mulige andre løsninger som det er lett å falle for, men som bare gjør vondt til verre.


Les også:


Den siste tiden har jeg holdt en del foredrag. Temaet har ofte vært inspirasjon, motivasjon og midtlivskrise. Fokuset har vært på hvordan vi helt vanlige folk kan trene, og la oss inspirere av andre som er i samme situasjon som oss. Ikke minst at det ofte handler om å dele opplevelser, dyrke kulturen og være fornøyde med å være helt middelmådige.

Tilbakemeldingene har vært veldig positive, og jeg storkoser meg på veien når jeg får møte folk som trenger litt motivasjonspåfyll, folk som ofte kjenner på dørstokkmila, og folk som vil høre på budskapet mitt om at det er vi helt vanlige folka som er normalen. Ikke idrettsheltene som vi leser om og som skal motivere oss og inspirere oss med topping av formen.

Vi kan istedenfor hjelpe hverandre.

(fortsetter under bildet)

Spørsmål til publikum. Hva er din motivasjon for å trene, hvis du trener?


Viktig tema: Takle livskrisene

I forrige uke var jeg ute hos en fantastisk flott gjeng og snakket om et litt annet tema. Et tema som opptar meg og som jeg gjerne håper jeg kan hjelpe flere med.

Hvordan takle livskriser og livsendringer med trening.

Jeg har nemlig litt erfaring på temaet selv, og jeg har flere ganger vært åpen om hvordan jeg har taklet mine tyngste perioder i livet. Periodene da jeg har hatt mest lyst til å bare grave meg ned og fjerne meg fra alt. Det finnes veldig mye man kan gjøre som fjerner fokuset, men som kanskje ikke vil bidra til noe positivt.

De fleste av oss har nok vært der eller er på vei dit. Det er rett og slett umulig å unngå at man ikke skal møte noen dumper i livet. Som en venn av meg skrev til meg for litt siden: “Ingen går tørrskodd gjennom livet”. Det er noe veldig sant i det.

Men hvordan man takler periodene vil få store konsekvenser seinere.

(fortsetter under bildet)

En av slidene fra foredraget, også en bloggpost.


Min løsning: Trening

Min løsning har de seinere årene blitt trening, og det har også gitt meg store muligheter for tiden som kommer. Ikke bare kortsiktig, men også langsiktig.

Treningen har åpnet nye muligheter som jeg aldri trodde jeg ville kunne få oppleve. Ting som var helt fjernt for en lubben gutt på noen-og-tredve den gang.

Et av mine eksempler er samlivsbruddet jeg sto i for noen år siden, og hvordan løsningen min ble da huset var tomt og ensomt etter at barna var levert hos barnemoren.

Et annet eksempel er hvordan flere av de jeg har møtt på veien de siste årene har taklet krisene sine.

I noen tilfeller har det handlet mer om fokuset på noe annet enn på selve treningen. Det har handlet om å komme seg ut istedenfor å fokusere på treningsutbyttet.

Å få luft i ansiktet, kjenne pulsen slå og svettet renne nedover panna.

For der ute, på asfalten, på grusen eller på stien kan man bearbeide livet og de tunge tankene. Der ute opplever vi noe helt annet enn det vi gjør når vi låser oss inne og graver oss ned i negativitet.

Fordelene med trening vet vi jo allerede om.

Men selv om vi vet fordelene så er det ofte noe som stopper oss.


Vi har løsningen, men klarer ikke gjennomføre

Jeg snakket også om Folkehelserapporten og hvordan vi til tross for at vi har løsningen på (nesten) alle livsstilssykdommene ikke klarer å koble det mot hva vi gjør i hverdagen.

Vi blir heller liggende på sofaen for å se på en eller annen serie enn å komme oss ut. Unnskyldningene som følger er ofte relaterte til form, vær eller en samboer eller en vanskelig samlivspartner.

Men at vi gjennom riktig fokus på oss selv, på kroppen og det mentale kan være forberedt på de tunge dagene som kommer.

For vår mentale helse, vår fysiske form og hva vi gjør henger sammen, sier ekspertene.


“Er du i midtlivskrisa, eller?”

Jeg pratet også om mitt eget forhold til trening, og hvordan jeg til slutt fant meg selv i en midtlivskrise etter å ha nektet for at jeg ville trene i mange år.

Jeg hadde ikke lyst til å være en av “dem” som trakk på seg en trang tights og løp gatelangs, men til slutt så var jeg det. Jeg gikk fra å hate løping og trening til å elske det.

Spørsmålene kom:

“Er du i midtlivskrisa, eller?”

Av folk som helt sikkert trengte en midtlivskrise de også, for å komme i gang, for å få et bedre fokus i livet på det som kan hjelpe dem.

Det var veldig riktig for meg, og jeg tror også det er riktig for mange, mange andre. Kanskje også for deg.

Et liv i bevegelse, et liv med trening.

Både for å forberede seg på de tunge dagene, men også som medisin når alt går galt.

Men det må starte hos deg selv. Du må ville det selv.


PS! Har du lyst til å starte med trening, men synes alle treningsprogram er for kompliserte? Sjekk ut dette treningsprogrammet jeg har laget og som jeg følger selv. Det er helt gratis, og trenger du bistand så send meg en mail på bakkene(a)gmail.com eller kontakt meg gjennom Facebook-siden til bloggen her.Les også:

Leave a Reply