Sponset: Ikke bare til bry. Her er 6 tips til Birken-sekken

Det er alltid mye man skal huske når man pakker sekken til Birkebeinerrennet, så for å glemme minst mulig har jeg laget en pakkeliste.

Foto: Birken/Geir Olsen

Les også:

(Denne artikkelen handler om sekken til Birkebeinerrennet, altså ski. Vil du lese om Birken-sekken til rittet, altså sykkel, kan du gå hit.)

Det nærmer seg nå. Kun dager igjen til jeg står på Tingstadjordet i den nye Midtlivskrise i lycra-skidrakta med mål om å komme meg fra Rena til Lillehammer.

Heldigvis har jeg med meg flere folk på teamet som blir med over, så hvis det skulle bli hardt kan jeg ta det som en sosial tur. Det blir uansett en spennende lørdag med mange opplevelser. Jeg gleder meg og håper du sier hei hvis vi møtes.

Sånn ser jeg ut på lørdag:

Men.

Jeg blir alltid smånervøs i forkant av løp, renn, ritt og triatlon. Det har kanskje noe med at jeg gjør det for sjelden. Likevel har jeg bygget opp litt rutine. Jeg har vært med på Birken sju ganger nå. Fem ganger på sykkel og to ganger på ski. Dermed har jeg jo forberedt meg flere ganger med hell.

Det jeg stresser mest med i forkant er sekken. Ja, sekken. Den nærgående, slitsomme og omdiskuterte kompisen som skal henge på ryggen. Jeg har allerede skrevet om den til Birkebeinerrittet, og om hva jeg mener viktig for at man skal ha en fin tur over fjellet.

Les om 6 tips til sykkelsekken, den nærgående rittkompisen på Birken her.

Nå derimot er det langrenn. En helt annen idrett, men fortsatt gjelder mye av det samme.


Viktigere enn man tror

Ja, den er omdiskutert. Mange mener at Birken-sekken bare er til bryderi.

Men hvis jeg skal være litt saklig så tjener den faktisk en hensikt bortsett fra det nostalgiske med Birkebeiner-historien og Håkon Håkonsson som ble fraktet over fjellet av Birkebeinerne.

Vekten på 3,5 kg skal symbolisere en nyfødt Håkon. Før 1992 skulle forresten sekken 5,5 kg på Birkebeinerrennet.

Den er faktisk med deg av sikkerhetsmessige årsaker. Ikke alle er elitedeltagere og raser over fjellet på 1-2-3.

Det finnes andre som bruker en arbeidsdag over, og i sekken skal du ha viktig utstyr i tilfelle det blir dårlig vær.

Værmeldingene nå i forkant ser positive ut, og det kan virke rart å ha med seg så mye ekstra klær, men man gjør ikke unntak.

Det kan hende Kristen Gislefoss, Jon Smits og resten av værmelderne spår feil (vet at Jon ikke liker at jeg skriver at han SPÅR været).

(Fortsetter under bildet)

Trening på jordene i Indre Østfold. Da uten sekk.


Dette skriver Birken om sekken

Les informasjonen på birken.no

Ryggsekk /bekledning

Alle deltakere må bære sekk som skal veie minst 3,5 kg under hele rennet. Ryggsekk med glidelåslukking i front er tillatt, startnummeret må festes utenpå slik at det er synlig gjennom hele rennet. Belte/rumpetaske eller lignende som erstatning for ryggsekken er ikke tillatt. Ta kontakt dersom du er i tvil.

Sekken symboliserer kongssønnen Haakon Haakonsen – les historien her – og av sikkerhetsmessige årsaker må sekken inneholde følgende utstyr/bekledning:

 • Vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben)
 • Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag
 • Votter
 • Lue
 • Balaklava/buff/headover
 • Vi anbefaler også at du tar med mat/drikke og tørre sokker. Ta også gjerne med solkrem og gnagsårplaster. Sjekk værmeldingen og tenk på din egen sikkerhet.

Deltakere som mangler påkrevd innhold i sekken ved kontroll før start, får ikke starte før dette er brakt i orden. Ved dårlige værforhold hvor mye av utstyret er anvendt, vil vi selvfølgelig utvise skjønn i målkontroll.

Deltakere vil bli diskvalifisert eller få tillegg i tid dersom:

– det ikke bæres sekk
– sekken er for lett ved målgang
– sekken mangler innhold som det er stilt krav til
– startnummer ikke bæres synlig gjennom hele rennet

All denne informasjonen over her er viktig, og kan fort være grunnlaget for mye usikkerhet og spørsmål.

Er du noe du lurer på som jeg kan svare på så kommenter på denne bloggposten eller kontakt med gjennom Facebook-siden til bloggen.

(Fortsetter under bildet)

Alle må bruke sekk. Til og med Petter Northug, her fra 2018-utgaven av Birken.
Foto: Birken/Geir Olsen


Pakkelista til sekken min blir derfor:

 • Vindtett jakke og bukse (med lange ermer/ben)
 • Tørt undertøy eller ekstra isolerende lag.
 • Votter
 • Lue
 • Balaklava/buff/headover
 • Mat, en god gammeldags matpakke
 • Drikke, en halvliter med cola kan passe fint
 • Tørre sokker
 • Noen gels og noen bars for å få i meg næring underveis
 • Preppeutstyr for skiene, i tilfelle jeg får problemer
 • Mobiltelefon pakket inn i en ullsokk
 • Briller, i tilfelle linsene skulle svikte
 • Ventoline, i tilfelle astamen skulle bli ille
 • Ukokt ris pakket i poser for å riktig vekt


Som du leser så har jeg også med meg ukokt ris. Bakgrunnen for det er at jeg vil være sikker på at sekken veier minst 3,5 kg hele veien over. Jeg pakker ukokt ris i småposer og legger inn hvis jeg trenger.

Men viktigst av alt er at du veier sekken i forkant. 


Her er 6 tips til sekken:

1 Bruk vekt for å være sikker på 3,5 kg

Da jeg gikk i 2012 hadde jeg en sekk som veide nærmere tre ganger så mye som den skulle, og det bidro selvsagt til en litt tyngre tur over fjellet.

“Denne veier jo mellom 8 og 10 kilo, og er antagelig tre ganger så tung som Håkon Håkonsson var”, sa kontrolløren da jeg gikk i mål.

Reisevekt er perfekt. Kjøp en i forkant så du er sikker. Du kommer ikke til å angre.

2 Pakk med omhu.

Legg ting du ikke trenger nederst og ting du trenger øverst. Husk også at sekken skal henge på ryggen din. Det er viktig at det føles greit. Ta med ekstra vekt hvis det du har i allerede er tungt nok. Jeg bruker alltid ris i poser.

3 Bruk riktig type sekk

Mange bruker feil sekk på renn som dette. Eksempelet er en sekk de har fått i gave en gang. Viktig at den sitter godt og tett inntil ryggen. Det skal være behagelig. Hvis du bruker en tusenlapp på en ordentlig sekk vil du få en mye bedre opplevelse. Sekken kan du bruke til andre turer seinere.

Min 2012-sekk har vart i sju år. Den ble dessverre ødelagt nå, men jeg har kjøpt akkurat maken igjen.

4 Bruk sekkens lommer til gels og bars

Hvis du har en sekk som er tilpasset tur er det ofte mange ekstra lommer hvor du kan legge inn gels, bars og for eksempel Twist. Fint hvis det er lett å komme til, selv om det alltid blir litt kaotisk når man skal spise.

5 Tilpass sekken før renndagen

Jeg har sett mange som har hatt sekker som henger på halv tolv. Jeg har hatt sekken på halv tolv selv. Det kunne vært unngått hvis man hadde testa utstyret på forhånd. Spør gjerne en venn hvis du er usikker på om ting henger riktig.

6 Ikke slurv med pakkinga

Selv om det er kjedelig så er det viktig at alt er med, og at alt ligger riktig. Ingenting er så irriterende som å gå med en sekk som ligger helt, helt feil på ryggen. Start derfor tidlig. Kanskje allerede nå.

Les også:Leave a Reply