Selv Norseman-vinnere kan lære noe av oss mosjonister

Lars Christian Vold har rekorden på Norseman. Han er beinhard og trener spesifikt for å bli best, men det er noe han glemmer i blant. Nemlig det som driver mange av oss mosjonister.

Foto: Kyle Meyr / NXTRI

Les også:

 

I fjor vant Lars Christian Vold sagnomsuste Norseman, samtidig skrev han historie da han fullførte på 9 timer og 52 minutter. Det er det raskeste noen har fullført fra Eidfjord til toppen av Gaustatoppen.

I forbindelse med Hvaler Triatlon møtte jeg topptriatleten som også jublet over seier på olympisk distanse i og rundt Skjærhalden. I etterkant fikk jeg spurt han noen spørsmål for å finne ut om det er noe han kan lære av oss mosjonister.

Treningsglede står sentralt.

– Uavhengig om man har mål om å vinne eller slå en kompis er det nok lett å bli så revet med at man får mer fokus på prestasjon enn treningsglede. Når man legger sjela si i noe balanserer man gjerne på en knivsegg der, for fremgang og prestasjon er jo noe av det som gir treningsglede, sier Lars Christian Vold.

– Men på sikt er det viktig å være så fleksibel i treninga at man kan finne glede i alle økter. Det vil si å ha mer fokus på hva som gjør at akkurat denne økta blir moro, enn på hva som teoretisk sett vil gjøre meg best når det gjelder, sier han videre.

vold-pa-sykkel
Full fart på syklinga på Hvaler. Foto: Kenneth Asbjørnsen / Eventfotografen

 

Vold har god erfaring med å glemme treningsgleden, men treningsglede kommer i mange former. Ikke bare trivsel.

– Jeg går ofte i denne fella og må minne meg selv på hva som faktisk gjør det moro å holde på her og nå. Noen ganger er det å gjennomføre en dritbra økt etter punkt og prikke, andre ganger er det å være på eventyr og bare gjøre det som faller deg inn. Jeg har lett for å bli for slavisk opptatt av program og plan og det kan tære på motivasjonen i lengden. Så nå har jeg noen uker med trening akkurat slik det faller meg inn fra dag til dag.

 

– Hva skal til for å bli som deg – eller en lettversjon som kan gjennomføre Norseman for eksempel? Hvor mange timer må man legge ned?

Veldig individuelt det der og avhengig av hvor godt man tilpasser treninga og gjør de riktige tinga. Man kan nok bli veldig god med rundt 10 timer i uka med riktig trening. Men det er neppe nok til å oppnå toppresultater.

– På en annen side, trener man 20 timer i uka og legger opp treninga feil med tanke på totalbelastning og intensitet kan man gå på en skikkelig smell. Med andre ord, feilene man gjør får mye større konsekvenser jo mer man trener. Men for å få svart trøye i Norseman, og til og med bortimot en topp-plassering, er jeg sikker på at rundt 10 timer holder. Skal man vinne må man legge ned mer. Det viktigste er uansett kontinuitet over lang tid.

 

vold-i-maal
Vold i mål som førstemann på Hvaler Triatlon. Foto: Tore Sveen / Eventfotografene

 

– I triatlonmiljøet virker det som om det er få nykker, og terskelen for å prate sammen er lav. Hvordan ser du på nybegynnere? 

– Jeg synes det er helt konge at det er mange som vil prøve seg på triathlon! Var jo nybegynner selv en gang og husker jeg spiste kyllingwraps på konkurranse, fikk diaré og gikk fullstendig tom. Ante ikke hva jeg drev med, så er veldig glad i å kunne hjelpe andre i å slippe å gå i mange av de samme fellene som jeg gikk i.

– Vil absolutt ikke si at det er en ovenfra og ned holdning i tri-miljøet i Norge. Det opplevde jeg da jeg selv var nybegynner og slik opplever jeg det fremdeles. Jeg gjør i hvert fall mitt for at det skal fortsette å være sånn og det er jeg sikker på at mange andre som er godt inni gamet også gjør.

Likevel er det i blant noen morsomme situasjoner som oppstår med nybegynnere.

– Men vi ler jo litt av utstyrsfreaker som bruker masse penger uten å vite helt hva det er lurt å bruke penger på. For eksempel dårlige svømmere med toppmodellen av en våtdrakt. Eller de som har de dyreste hjulene, men ubrukelige dekk. Eller den råeste sykkelen, men åpenbart ikke har tatt seg tid eller råd til bikefit.

– Slikt ler jeg godt av, men skjønner også at det er lett å bli forvirra!

Derfor er det fint at folk som Lars Christian Vold tar seg tid til å hjelpe oss mosjonister. Ikke bare med tips og triks til hvordan vi skal bli i bedre form, men også at vi får fokuset på det som er viktigst av alt:

Treningsglede.

 

vold-gratuleres
I mål. Gratulasjonene ventet. Foto: Kenneth Asbjørnsen / Eventfotografene

 

 

Les også:

Leave a Reply