Bruker du ikke refleks, husk å ha donorkortet i orden

Den mørke tiden er her, og er du en av de som ikke bruker refleks (eller noe annet som gjør deg synlig i høstmørket) håper jeg at du har fiksa donorkortet. Noen kan ha glede av at du ikke synes i trafikken.

Les også:


Det begynner å bli mørkt ute. Ikke bare på kveldene, men også på morgenene. Fram til fredag 21. desember blir det bare mer og mer mørkt. Da snur sola, som man sier.

Problemet er bare at vi som aktive mennesker glemmer at vi må synes i trafikken. Vi er ofte flinke til å hjelpe våre barn med refleks, men det er liksom litt sånn at vi selv føler oss udødelige, og trenger derfor ikke refleks.

Det er nok også lett å glemme seg selv oppi all tidsklemme og all mas.

For.

En kjapp sjekk fra en kompis i dag tidlig endte opp med 10 syklister på vei til jobb. 3 av dem uten noen form for synlig bekledning og i mørke klær. 3 hadde gul jakke. De fire siste hadde kledd seg etter forholdene med både synlige klær og lys på sykkelen.


4 av 10 uten refleks

Trygg Trafikk har sjekket litt rundt dette, og over 1,7 millioner nordmenn har opplevd nestenulykker på grunn av manglende refleks (undersøkelse Trygg Trafikk / Sparebank1 / TNS Kantar 2017).

I tillegg har våre venner i Trygg Trafikk hatt egne sjekker som viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks.

Les mer om refleksbruk hos Trygg Trafikk

Når det gjelder lys på sykkel vet de fleste (ifølge Statens Vegvesen) at det er påbudt med sykkellys foran og bak i mørket, men det er bare litt over halvparten som bruker det.

Les mer om lysbruk på sykkel hos Statens Vegvesen

Det er rett og slett for dårlig, og jeg håper at alle voksne nå kan være et godt forbilde for sine barn for å synes best mulig u e i mørket.

Vi har ingen å ofre, verken barn eller voksne.


Sjekk organdonorkortet

Men hvis du fortsatt ikke har tatt hintet: Sjekk ut om organdonorkortet ditt er i orden.

Hvis du ikke har planer om å synes i trafikken er det viktig at du gjør nytte for deg i etterkant. Resten av det som en gang var deg kan komme til god nytte til noen som trenger en kroppsdel eller tre..

Trykk her for å til Stiftelsen Organdonasjon for å fikse deg donorkort

PS! Hvis du ikke allerede er organdonor så anbefaler jeg det, selv om du bruker refleks. Det har jeg gjort, og nå har jeg også pratet med mine pårørende om det enkle valget. Min kropp skal brukes til å hjelpe andre etter min død.

Ha en synlig høst.

Her er forresten mitt donorkort:

IMG-3894


Les også:

Leave a Reply