Sponset: Sover du egentlig så mye (eller lite) som du tror?

Søvn er en viktig del av livet, men mange sover ikke nok. Meg inkludert. På en enkel måte kan du få oversikt på søvnvanene dine. Det har jeg fått.

Les også:

 

Jeg er ikke så god til å legge meg. Det har alltid vært sånn, men selv om jeg mange ganger i løpet av livet har bestemt meg for å få mer søvn, så ender jeg opp med å fortsette akkurat som før.

Men jeg vil bli bedre. Jeg jobber med det.

Det er mange åpenbare fordeler med nok søvn, som at man føler seg bedre, får mer energi, hodet fungerer bedre og ikke minst får kroppen den hvilen den trenger for å fungere optimalt. Både i hverdagen og når man trener.

I dag har jeg kontroll over hvor mye jeg sover, og det gjennom et viktig teknisk hjelpemiddel som er med meg hver eneste dag: Pulsklokka.

Men først. La meg spole tilbake litt..

 

Zombie som småbarnsfar

Da jeg ble småbarnsfar ble det enda verre enn før, og døgnet fikk plutselig færre timer enn før. Tidsklemma kom inn som en klam hånd over hverdagen, og jeg følte meg som en zombie.

Tiden fra «So ro lille mann» var sunget til jeg måtte finne senga selv ble dyrebar. Da fikk jeg endelig tatt igjen det jeg ikke fikk gjort på jobben før jeg reiste for å hente i barnehagen, en bloggartikkel kunne skrives, noen regninger betales, eller eventuelt kunne jeg snurre en episode med noe ferdigtygd underholdning på Netflix.

.. men ble idyllen ofte brutt. Et av barna hadde våknet.

Det var bare å finne senga. Klokka hadde blitt altfor mye, og selv om jeg var godt i gang med det jeg drev med måtte jeg bare legge meg. Det var jo egentlig på tide likevel.

Enden på visa, da som nå, ble at det ble altfor lite søvn. Noe som etterhvert ha blitt en vane. Jeg er vant til lite søvn. Det er liksom bare sånn det er.

Det er jo mange flotte stunder i løpet av dagen, så litt mindre søvn er ikke så ille da.

paturmedhund.jpg
Som denne opplevelsen. Da vi gikk tur med både baby og hund.

 

Legens anbefaling

Jeg var innom fastlegen og han sa at i gitte perioder var det helt normalt å sove lite, spesielt hvis man hadde småbarn i huset. Alt fra 5 til 9 timer var helt normalt, men anbefalt er mellom 7 og 9 timer søvn.

Fastlegens råd til meg var å finne ut av det selv, og sjekke hvordan jeg følte meg dagen etter. Rett og slett bruke litt tid på finne et søvnmønster som kunne gjøre at jeg følte meg best mulig på dagen. Det er nemlig individuelt hvor mye søvn vi trenger, og det avhenger også ofte av alderen vår.

Jeg har ikke helt kommet meg i gang med å jobbe med mine egne rutiner, siden jeg fortsatt legger meg seint.

Ambisjonen er å sove 7 til 9 timer. Hver eneste natt.

 

Ikke aleine

Men jeg er langt fra aleine når det gjelder å sove lite. Polar har gjennom Polar Flow analysert data fra over 6 millioner netter i 28 land for å finne ut hvordan søvnvanene til folk er.

Det har resultert i denne oversikten:

Sleep-Infographic3

Gjennomsnittet i de 28 landene er altså 7 timer og 22 minutter søvn i døgnet. Det soves mest i Estland med 7 timer og 36 minutter og minst i Japan med 6 timer og 33 minutter.

Her er oversikten over alle de 28 landene. Norge ganske gjennomsnitt:

Sleep-Infographic11_

 

Norge ligger altså minuttet under gjennomsnittet på 7 timer og 21 minutter. Det betyr at det er mange som sover mindre enn anbefalt.

Oversikten viser også at vi i Norge legger vi oss i snitt 00:10 og står opp 7:33. Det inkluderer alle ukedagene. Mandag til søndag.

Les mer hos Polar, produkter og søvnregistrering her

 

På denne måten kan du følge med selv

Det finnes mange måter du kan følge med på egen søvn. Det finnes mange tekniske hjelpemidler som gir deg dataene du trenger. Fra de billigste til de dyreste. Du kommer også langt med penn og papir.

Jeg bruker Polar M430. En pulsklokke som jeg alltid har på armen. Jeg tar den sjelden av, og den brukes aktivt i løpet av dagen med aktivitetsregistrering i tillegg til søvnovervåking. Den gir meg tilbakemelding hver morgen sånn at jeg kan direkte forstå at jeg må legge meg tidligere.

Jeg har stilt inn at jeg må sove 8 timer hver natt, og i blant er min M430 fornøyde med meg, og i blant ikke.

I Polars egen treningsapp Polar Flow får jeg den fulle oversikten over søvnen min, og hvor mange ganger i løpet av natta jeg har våkna.

Flere av gangene har jeg også vært på do, som alle vi eldre gjør minst en gang hver natt.

Sovnreg-1
Her fra Polar Flow fra 6. september

Dermed kan jeg få bedre forståelse for hvordan alt henger sammen. Polar Flow er nemlig nådeløs med meg. Den gir meg fakta om min hverdag.

De siste ukene har jeg ligget på 5 til 6 timer søvn, og det har jeg også kjent på dagsformen når jeg tenker tilbake.

Jeg må justere litt sånn at jeg ender på 7 til 9 timer.

Her har jeg klart å bikke 7 timer. Fornøyd med det.

Jeg trenger altså ingen leger, ingen søvneksperter, ingen helsefriker eller noen andre som kan hjelpe meg.

Jeg følger med selv, og nå skal jeg bli bedre til å sove.

Les mer hos Polar, produkter og søvnregistrering her

 

PS! Hvis du har store søvnproblemer så anbefaler jeg at du oppsøker en lege eller annen ekspert for rådgiving. Hvis du derimot er som meg som bare sliter med å legge meg tidlig nok, så er denne løsninga fin.

 

Les også:

 

Leave a Reply