– Bruk hjelm av skikkelig kvalitet, du vet aldri når det er din tur

Mange bruker ikke hjelm, men rådet til Kenneth Rekvik etter han ble påkjørt av en bilist er krystallklart. Hjelmen kan redde deg. Likevel dropper de fleste hjelm i trafikken.

Les også:

 

Det er helt utenkelig for meg at jeg ikke skulle bruke hjelm når jeg sitter på sykkelen. Mest fordi jeg føler meg mye tryggere, men også fordi jeg også er et forbilde for egne barn. Sånn er det ikke for alle. Statistikk fra Trygg Trafikk og Tryg Forsikring viser til at 4 av 10 dropper hjelmen når de sykler.

 

– Hjelmen gikk det ikke så bra med

For Kenneth Rekvik som følger bloggen ble det helt avgjørende da han ble påkjørt av en bilist på mandag.

– Jeg fikk en god smell etter at jeg ble påkjørt. Det ble tur på legevakta, men jeg er bare forslått heldigvis. Hjelmen derimot gikk det ikke så bra med, sier han.

(Fortsetter under bildet)

rekvik-hjelm2

Sykling til jobben er en del av de daglige rutinene hans. Mandag gikk det altså galt.

– Det kom en bilist som kjørte parallelt med meg på gangveien. Han skulle plutselig inn til jobben sin, som jeg så, derfor slakket jeg litt ned fra 30 til 20 kilometer, sier han og fortsetter: 

– Men så skjønte jeg at han ikke hadde sett meg. Han traff bakramma med fangeren sin, og dytta meg bortover.

Kenneth gikk i asfalten så det sang og da slo han også hodet så hjelmen sprakk. Det gikk heldigvis bra, men oppfordringen hans til andre i etterkant er enkel:

– Bruk hjelm av skikkelig kvalitet, du vet aldri når det er din tur. For meg kunne det fått fatale følger, sier han.

 

(Fortsetter under bildet)

rekvik
Kenneth Rekvik, her i farta på Birkebeinerrittet i 2017.

 

6 av 10 bruker ikke hjelm

Problemet er likevel ikke bare at mange bruker gammel og dårlig hjelm, men at flertallet ikke bruker hjelm i det hele tatt. Statistikken fra Trygg Trafikk og Tryg Forsikring er klar. Kun fire av ti bruker hjelm når de sykler.

– Få på deg hjelmen! At kun fire av ti syklister bruker sykkelhjelm hver gang er skuffende. Som myke trafikanter er de ofte utsatt i trafikken, og sykkelhjelmen kan forhindre alvorlige hodeskader ved en ulykke, sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

– Slår du hodet i asfalten er hjelmen en viktig beskyttelse. Voksne bør i tillegg være en god rollemodell for barna og bruke sykkelhjelm.

 

Bruker ikke hjelm fordi sveisen blir stygg

Det spesielle er at forskninga til Trygg Trafikk og Tryg Forsikring også forteller litt om hvorfor de fleste ikke bruker hjelm.

Et av funnene er at flere ikke bruker hjelm fordi sveisen blir stygg.

– Og så er det overraskende mange, nær tre av ti, som mener sykkelhjelmen ikke kler dem, at den enten ødelegger hårsveisen eller antrekket, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring. 

– Med tanke på den høye ulykkesfrekvensen for syklister er det å ta altfor lettvint på sikkerheten. Det bør være viktigere å komme trygt frem enn at man skal se kul ut på håret. Anskaff en hjelm som kler deg og bruk den ofte.

 

Hjelm er en investering

Som Kenneth sier litt lenger oppi bloggposten så kan en hjelm med god kvalitet hjelpe deg hvis uhellet først skulle være ute. Det handler ikke alltid om deg selv og hvor stor kontroll du har, men det handler også om at man skal beskytte seg mot omgivelsene.

Kenneth ble påkjørt av en uoppmerksom bilist. Det kan skje oss alle.

Jeg har selv til tider hatt mellomnavnet Snublefot og har vært nedpå noen ganger på sykkel. Hjelmen har til nå vært like hel, men i sommer ble den så gammel at den falt fra hverandre. Jeg fant da ut at jeg kjøpte den i 2012 og siden det har den vært i ekstremt god bruk. Til slutt var den brukt opp.

Derfor kjøpte jeg meg en ny raff hjelm, og er ekstremt glad og fornøyd med den. Det er en investering som aldri er feil, selv om den koster noen kroner mer nå etter det første innkjøpet.

Derfor. Hvis du har en gammel hjelm, eller ikke har kjøpt deg hjelm:
Kjøp deg en skikkelig hjem. Det er mulig at sveisen din blir litt rar, men du slipper å ta en risiko som få fatale konsekvenser.

God høst og god sykling med hjelm, venner!

 

nyhjelm
Ny hjelm: Etter den jeg kjøpte i 2012 gikk ut på dato og falt fra hverandre, var det flott å få ny hjelm på toppen. PS! Sparegrisen i bakgrunnen er min kjære datters. Hun har forresten også hjelm..

Les også:

 

 

Leave a Reply