10 tips til hvordan du kan trene i sommervarmen (uten å gå tom)

Å trene mens sola står midt på himmelen kan bety utfordringer for mange av oss. Jeg har testa hvordan det er å trene i sommervarmen, samt hvordan det er å gå tom. 


Les også:


Jeg er glad i å trene når jeg har muligheten. Sommerdager som det er nå, kan jeg gjerne legge inn en økt eller tre som er lengre enn normalt.

Det spiller ingen rolle om det regner, snør eller det er sydenvær ute. Jeg har det helt nydelig når jeg slipper å se på klokka, og kan bare tenke på å komme meg framover.

Gjerne med et mål om å oppleve noe. En langtur gjennom et område jeg ikke har vært, et tårn oppe i skogen, et sted folk har snakka om som jeg må oppleve.


Trening i 30 pluss

Men jeg har også kjent på hvordan det er å trene når det er altfor varmt. Gradestokken har ofte vært over 30 grader, og de som er glade i meg har spurt meg om jeg kanskje heller burde vente til det blir kaldere.

– Neida, dette går så fint så, har alltid svaret mitt vært.
– Det er jo bare noen varmegrader, og jeg kan jo bare ta en pause hvis det blir for ille, har jeg lagt til.

I fjor sommer da det var som varmest syklet jeg.

En tur på 135 kilometer. Søndag løp jeg. Litt over 8 kilometer i skogen.

Begge gangene startet jeg toppladet med energi og entusiasme. Jeg gledet meg til å komme meg ut. Ruta var lagt opp, og hadde det ikke vært for at jeg liker å følge med på hvor langt jeg har kommet, og at jeg ville logge moroa på Strava, så hadde jeg nok lagt pulsklokka i ei lomme.


Sykkelturen i 30 pluss

Den første delen av sykkelturen gikk bra. Jeg var flink til å få i meg drikke, og jeg spiste også jevnt og trutt. Det var først når jeg skulle sykle i oppoverbakke jeg kjente at sola steika.

Det begynte å koke under hjelmen, og jeg forstår hvorfor noen Tour de France-ryttere tok av seg hjelmen på stigninger før.

Etter et par timer hadde jeg drukket det jeg hadde med meg, og da begynt jeg å gå tom. Heldigvis var jeg nære Bjørkelangen der mine foreldre bor, og jeg hadde lagt inn et avtalt besøk for å spise litt.

Det gjorde underverker med litt salt eggerøre, brus med masse kalorier og andre ting som skulle få opp energinivået. Litt omsorg fra mor er også alltid bra.

Jeg satt avgårde hjemover. Fem mil igjen.

Det begynte å blåse motvind.

Det jeg ikke visste var at jeg egentlig var litt tom. Ikke for at åtte og en halv mil er altfor langt, men jeg skjønte at jeg hadde vært altfor mye i sola.

Motvinden spilte meg også et skikkelig puss, for det ble tungt. Jeg ble sur i hodet. Jeg stoppet hver mil hjemover. Det gikk fint, men tungt var det.

(Fortsetter under bildet av han kokte fyren i heisen)

hjemmehosmor-igjen-2

Løpeturen i 30 pluss og 135 km sykling i beina

Søndag var jeg ute på tur igjen. Da løpetur i skogen. Jeg bare måtte ut. Det var så nydelig ute, og jeg tenkte at hvis det blir ille kunne jeg jo bare snu.

Det begynte veldig bra. Jeg hadde god fart inn i skogen.

Jeg var litt redd for hoggorm og flått.

Den siste posten på Facebook jeg så før jeg løp ut handlet nettopp om orm og flått. Jeg allierte meg med en pinne, i tilfelle. Det så nok passe dust ut, men jeg følte meg tryggere.

Ormen og flåtten var nok livredd der jeg kom løpende gjennom landskapet med en selvlysende gul t-skjorte. Ja, også en middels lang pinne som bare var i veien.

Men det ble tungt.

Jeg hadde ikke tenkt på at 135 kilometere i beina hadde satt sine spor, og at det var vindstille inne i skogen. Det ble altfor varmt. Jeg gikk litt. Jeg stoppet litt. Jeg drakk. Masse.

Det var da jeg bestemte meg for å komme meg hjem. Jeg gjorde om på rutevalget og kom meg tilbake til bilen igjen trygt og godt.

Det gikk seint mot slutten, men viktigste var å komme seg tilbake.

koktfyr

Så, hva lærte jeg?

Det finnes mye læring i det jeg har gjort i helgen. Ikke for at jeg angrer på at jeg utfordret skjebnen litt mens alle andre lå stranda, men det er ting jeg kan gjøre annerledes til neste gang.

Derfor har jeg samlet de erfaringene jeg fikk i en liste. Kanskje min erfaring som kokt reke, kokt potet eller oppvridd klut kan hjelpe deg, for godværet skal ikke slutte med det første.


Her er lista: 

1 Vent til det blir kaldere

Den åpenbare. Det blir kaldere utpå kvelden, og med tanke på at det er lyst lenge kan man også trene lenge. Jeg har selv trent før midnatt, og vet mange andre gjør det samme.


2 Senk intensiteten

Ingen av oss er verdenscupløpere eller Tour de France-ryttere. Hvis sola står øverst på himmelen kan det være en god idé å trene mye roligere enn vanlig. Ta det som en tur.


3 Tren når du har mye energi, ikke vent til du er utslitt

Å reise ut når man er sliten er nok ingen god idé i 30 pluss. Da kan man kanskje hvile litt, spise litt, drikke litt, og komme seg igjen før man reiser ut.


4 Tren på ting som fører med seg fart, å få nok vind i ansiktet hjelper

Det er en grunn til at hunder elsker å ha hodet ut av bilen, spesielt når det er varmt. Å få luft i ansiktet hjelper, alltid. Bortsett fra når det blir motvind da.


5 Ta med deg nok vann eller annen drikke

Viktig når man trener i varmen. Det er også viktig at man drikker ved jevne mellomrom. Ikke venter til man blir tørst, men fyller på underveis.

Jeg sverger ofte til drikke som har litt kalorier i seg.

.. og ja. Stopp på en bensinstasjon for å fylle vann hvis du går tom. Ikke ta sjanser.


6 Ta med deg påfyll av andre sorter, som mat

Det spørs jo hvor langt du har tenkt deg, men aldri dumt å ha med seg en banan eller noe annet som man kan putte inn. Det gir mer energi.

Lov å stoppe på en bensinstasjon for å kjøpe noe også.


7 Stopp underveis

Det er aldri skam å stoppe for en pause. Ja, bortsett fra hvis resten av de du er på tur med stikker av da.


8 Ikke kjør deg tom, snu i tide

Henger fint på den over. Kjenn på hvordan formen er. Ikke ta noen sjanser. Det er bedre å stoppe før man er i kjelleren. Eventuelt snu i tide.


9 Planlegg i forkant hvor du skal

Legg opp ruta etter formen. Hvis du vet at du ikke kan sykle Trondheim-Oslo er det kanskje en idé å prøve seg på det i 30 pluss. Det meste blir litt vanskeligere når man er sola steiker som denne helgen.


10 If all else fails, ring en venn som kan komme med en is

Aldri feil med is. Aldri feil med en venn som kommer til redningen. Eller ta deg en is når du kommer deg hjem. Eller to.


Har du flere tips? Sleng inn i kommentarfeltet.


Les også:


4 thoughts on “10 tips til hvordan du kan trene i sommervarmen (uten å gå tom)

  1. Gode tips. Var selv ute og løp i varmen i formiddag, og selv om det var en kort tur (2,5 km) i en godt kjent løype, så merket jeg varmen godt. En periode trodde jeg at min fysiske form var helt på bånn etter uker med ferie og sykdom, men det var nok mest varmen som spilte inn.

    1. Takk, Kai! Kjenner meg godt igjen i erfaringen din. Varmen tar knekken på oss raskere enn vi tror. Når vi er tomme er det ofte for seint. Kjedelig, men man må jo ta forhåndsregler :)

  2. Mangler et tips – stå opp tidlig. Det er hverken varmt eller folksomt i løypene klokken seks om morgenen. Tidlig ferdig med treningen, og man har hele resten av dagen til å hvile på laubærne. Eller i hengekøya.

    1. Helt enig, Mona! Skrev en bloggpost om å trene tidlig, og den hadde passe fint inn i denne også 😊 Tusen takk for tilbakemeldingen 😁

Leave a Reply