6 av 10 løper på veiskulderen, men hvorfor tilrettelegges det ikke for løping der?

Det er ikke tilrettelagt for løping på veiskulderen. De stiene som er er der er det vi som løper som har laget. Kanskje det er på tide å ta opp saken med de som bestemmer?

Les også:

 

Jeg har så lenge jeg kan huske løpt på veiskulderen til gang- og sykkelveien når det er mulig. Den opptråkkede stien ved siden av asfalten er alltid dit beina mine vil, uansett hvor innbydende asfalten er.

Grunnene til det er enkle:

Jeg får vondt i beina av å løpe lengre på asfalt. Det knirker i hofter, knærne skrangler, anklene svikter. U name it.

Men på stien ved siden av, ja på veiskulderen, får jeg en litt annen belastning. Der kjenner jeg at tråkket blir variert på en annen måte enn på asfalt. Mykere er det også.

Problemet er likevel at slike stier er opptråkket av folk gjennom lengre tider der det er mulig å tråkke opp, og ikke planlagt av de som lager veien.

Jeg lurte på om hvor mange som løp på veiskulderen istedenfor asfalten, og derfor kjørte jeg en uhøytidelig undersøkelse gjennom Facebook-siden til bloggen for en litt over en måned siden.

avstemming2

157 svarte.

41% løper på asfalten.
59% løper på stien ved siden av.

Det betyr at nærmere 6 av 10 foretrekker å løpe på veiskulderen framfor på asfalten. Det er godt over halvparten av alle som løper det.

Derfor er det fristende å prate med noen om dette, for å få fokus på hva en slik forbedring til veinettet ville hatt for oss som trives i by, men på sti.

Lavterskelfolkehelsegevinst

For hvor stor helsegevinst ville det vært for samfunnet hvis man hadde startet med bredere veiskuldre? Hva hvis de som bestemmer setter fokus på litt lavterskelfolkehelse og legger til rette for trening langs veien, og ikke bare på veien?

Jeg tror flere ville brukt mulighetene til å løpe mer der de bor, og jeg tror også flere ville kommet i bedre form, uten at skranglete kroppsdeler ville fått maks slitasje gjennom løping på asfalt.

For når man først lager en gangsti, hvor dyrt vil det være å tilrettelegge for en sti ved siden av? Jeg aner ikke, men jeg tipper at helsegevinsten ville trumfet utgiftene.

Ja, litt skikkelig lavterskelfolkehelsegevinst. 

PS! Lik gjerne Midtlivskrise i lycra på Facebook

 

Les også:

Leave a Reply