6 grunner til å trene tidlig

Langhelg og mye tid til familie og venner, men også tid til litt trening. En perfekt mulighet for å få seg en tidligøkt. Her er noen gode grunner til hvorfor du skal nettopp det. 

Les også:

 

I mitt neste liv skal jeg bli et a-menneske.En som alltid står opp tidligere enn andre og kommer meg ut på treningsturen før alle andre er i nærheten av å sette føttene ned på gulvet og få kroppen i vertikal stilling.

Fortrinnsvis med løpesko, men sykkel går jo også bra.

Ut for å nyte morgenen med alt den har å tilby. Jeg vet jo hvor fint det er ute før alle andre står opp.

Akkurat nå sliter jeg litt med å få det til på regelmessig basis på grunn av tidsklemma, men jeg har ambisjoner om å få det til ofte. I fremtiden.

Derfor blir det ofte som på bildet. Løping i solnedgang. Fint det også, men som nevnt, jeg skal klare det!

 

Så, her er 6 grunner til hvorfor man skal trene tidlig på morgenen. Både støttet opp av forskning og av den middelmådige idrettsutøveren (meg):

 

1 Du våkner om morgenen

I blant er det slit å stå opp, og i blant er det slit å komme seg gjennom de første timene av dagen. Kaffe er en medisin mange bruker mot trøtthet, men en enda bedre medisin er å trene.

Det støttes også opp av fagfolka:

– Kroppen produserer endorfiner, kroppens lykkehormoner, som gjør at du blir mer opplagt og våken etter trening, sier fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo universitetssykehus til NRK.

Egen kommentar: Noen av oss kan fort sovne litt utover dagen også, men tror på Jonny. Hundre prosent.

 

2 Du sover bedre på natta

Døgnrytmen din blir bedre over tid hvor du trener tidlig på dagen, har forskerne funnet ut av. Treningen gjør at kroppen din skiller ut hormonet melatonin, populært kalt “søvnhormonet”, tidligere på dagen. Dermed blir du trøttere på kveldene og du sover ofte bedre.

Støttet opp av fagfolk:

– Det har god innvirkning på søvnen å legge treningen din til morgenen. Det er med på å kickstarte hodet på samme måte som hvis du utsettes for lys tidlig om morgenen, og det gjør at melatonin blir skilt ut tidligere om kvelden, sier Sofie Laage-Christiansen til forskning.no. Sofie har skrevet doktorgrad ved Aarhus Universitet. Hun forsker på døgnrytme og depresjon.

Egen kommentar: Noen har en utrolig bra struktur på døgnrytmen. Andre av oss har lakenskrekk og sover når det lar seg gjøre. Jeg er nok i den siste kategorien, men det gjør aldri noe å få bedre søvnvaner. La oss stole på Sofie.

3 Kroppen går i søvnmodus på kvelden

Mye i dag handler om å finne roen før man legger seg. Hvis man tar en løpetur rett før sengetid, kan det godt hende du er på løpetur også etter du har lagt deg.

– Man bør ikke trene rett før man skal sove og generelt ikke etter klokken åtte om kvelden. Hvis man sykler eller løper en tur virker det aktiverende, og det er ikke bra for søvnen, sier samme Jonny Hisdal som var sitert på punkt 1 til forskning.no.

Men han konkluderer også med at det er bedre å trene seint enn ikke å trene:
– Likevel mener jeg at hvis man ikke har rukket å trene i løpet av dagen, vil det uansett være bedre å få trent enn å ikke få gjort det.

Egen kommentar: Hvis jeg ikke skulle trent etter klokka åtte om kvelden så hadde jeg nok ikke fått trent stort. Det er ofte da jeg får tid. Derfor flott at Jonny mener at det er bedre å trene seint enn ikke å ha trent. Bra!

 

4 Utsetter du treningen kan den bli avlyst

Tidsklemma kan ofte ødelegge mye for mange av oss. Det kan komme maaasse i veien som gjør at man ikke klarer å få trent. Hvis økta er lagt inn allerede tidlig på dagen så slipper du å bekymre deg. Da er den jo unnagjort.

Egen kommentar: Her trengs det ingen fagmann til. Dette er akkurat sånn det er for oss i midtlivskrisa. Det er ikke alltid det lar seg gjøre å komme seg ut, og da kan en fin mulighet være å ta det tidlig før verden våkner til live med alle mulige oppgaver som skal gjøres enten rett etter jobb eller på fridager. Vaske, rydde, klippe gresset, pusse opp, u name it.

For meg gir det også en ro i kroppen og hodet. Jeg tror jeg rett og slett blir en bedre person av å trene tidlig, enn å måtte vente til seint-seint på kvelden. Jeg kan fort bli litt muggen hvis utsettelsene gjør at økta blir avlyst.

 

 5 Du rekker to økter på en dag

Ja, hvis du er supermotivert kan du jo legge til en økt på kvelden. I blant handler trening om å legge inn økter der det er mulig å legge inn økter. Ikke bare når det passer best på dagen.

Kanskje du løpte på formiddagen. Da passer det jo fint med en sykkeltur eller noe annet på kvelden. Men bare hvis du er motivert da.

Egen kommentar: Jeg kjørte dobbeløkt på 16. mai på grunn av at jeg følte jeg ikke fikk vært ute lenge nok den første runden. Jeg hadde også god tid på kvelden, så da hadde jeg lyst til å komme meg ut igjen. Det eneste er at jeg hata sykkelsetet ganske bra i etterkant.

 

6 Du kan spise med god samvittighet

Det er lett å overspise i løpet av dagen. Trener du tidlig så tar du kanskje deg litt mer sammen. Det er nitrist å ødelegge en god økt med altfor mange kokosboller i magen.

Egen kommentar: En av grunnene til at jeg trener er for å spise det jeg har lyst til, og da passer det jo perfekt å ha kontroll og god samvittighet når dagen starter for alvor. Jeg er for dårlig til å si nei til kaker og sånn, så da slipper jeg jo det.

Spis med glede, ja etter treningen er i boks.

PS! Har du flere grunner? Bruk gjerne kommentarfeltet under.

 

Kilder: NRK, forskning.no, meg selv og en god del treningsfolk jeg har prata med.

 

Les også:

 

 

Leave a Reply