11 tips til deg som ikke vil bli skadet

Det nærmer seg sommer, og det er lett å dra på seg en dum skade eller sju. Jeg har samlet alle tipsene jeg har fått som kan hjelpe deg til en skadefri sommer i lycraen.

Les også:

 

Jeg har vært der så altfor mange ganger selv. Det har blitt vår og jeg har kjørt på så hardt jeg kan. Det er liksom ikke måte på hvor mye jeg skal gjøre med en gang snøen har blitt borte og veiene er bare.

Nå skal jeg hente inn alt. Magen skal bort. En gang for alle!

Resultatet av overtenning og kun fokus på ensidig trening har selvsagt blitt tid på skadelista. Små eller store. Klumseskader og belastningsskader.

Egentlig bare tulleskader som kunne vært unngått på en enkel måte.

 

Har fått mange tips, som jeg deler med deg

Jeg har derfor tilegnet meg en god del erfaring selv og fått tips fra andre. Ting som jeg gjerne deler for at du ikke skal oppleve det samme.

Det er viktig å påpeke at jeg verken er trener, lege eller prest. Jeg er bare en vanlig fyr som lever midt i midtlivskrisa, samtidig som jeg er livredd for å at både alderdom og kiloene skal ta meg.

Jeg har forresten ikke bare vært skadet. Jeg har også hatt mange flott perioder hvor alt har fungert optimalt. Ja, så optimalt som det kan være når man har bikka 41.

Men så har det hendt at jeg dumma meg ut. Sist straffa jeg meg selv, som under.

(Fortsetter under bildet)

ikkedritdegut
I fjor straffet jeg meg selv ved å måtte trene i rosa tights etter en dusteskade. Heldigvis var det mye hjemmetrening på programmet.

Her er de 11 tipsene til deg som ikke vil bli skadet:

1 Styrketrening. Styrketrening. Styrketrening.

Det er her jeg har slurva selv. Jeg har vært drevet av opplevelser når jeg trener, og ikke av sunn trening. Trenger ikke mye styrketrening, ifølge proffene. Trenger bare nok til at man har en stabil muskulatur som skal holde alt på plass.

 

2 Varier.

Du risikerer mindre hvis du trener på flere forskjellige ting. Triatleter er ikke så ofte utsatt for skader som for eksempel de som bare løper. Kroppen belastes på en annen måte.

 

3 Lytt til signalene.

Gjør det vondt så stopp. Ta en pause. Se om det går over. Hvis du ikke klarer å forstå signalene så prat med en venn om hvordan du har det. Det er godt mulig at du allerede kjenner noe som gjør at du trenger en liten pause.

 

4 Søk hjelp

Altså. Ikke psykolog, men prat med noen som er kyndige hvis du blir skada. Ikke bare tro at du fikser det selv.

Et sted du kan spørre er i Facebook-gruppa til bloggen her.

 

5 Hviledager skal holdes hellig.

Har du bestemt deg for at du skal hvile, og beina trenger hvile: Hvil. Alle trenger hviledager i dag. Gud hadde også hviledag ifølge bibelen.

 

6 Ikke øk i mengde før kroppen er klar for det.

Her har jeg slurva selv. Skulle bare..

Noen ganger korte turer. Andre ganger lange turer. Sekken på ryggen. Kaste meg ut i eventyret. Fantastisk flott, men samtidig litt risky hvis du har en halvgammel sur kropp som meg.

 

7 Ikke kjør for hardt.

Alle i 40-årskrisa som ikke har trent mye før kan med fordel ta det litt kuli til å begynne med. Ikke overdriv. Løping to ganger om dagen kan fort gjøre at du blir overbelasta, sliten eller lei. Gjør noe annet. Gå på tur med unga. Sykle med vogna.

 

8 Sov nok. Del opp døgnet i tre.

Søvn gir god restitusjon av kropp og hode. En lege sa til meg en gang at man burde dele opp livet i tre. Åtte timer jobb, åtte timer fritid og åtte timer søvn.

 

9 Spis nok.

Kroppen trenger mat. Som en bil trenger drivstoff, trenger kroppen din næring.

 

10 Feire seierne.

Akkurat som du skal feire når du gjennomfører for eksempel Sentrumsløpet og Birken, skal du også feire når du har vært flink med å trene. Gi deg selv litt slækk og gled deg over framskrittet du gjør. Det gir overskudd og glede.

 

11 Skryt av det i sosiale medier.

Denne er fast i alle listene jeg setter opp. Husk å skryte av det du gjør. Det kan motivere andre. Som meg. Hvis ikke andre gir deg positive tilbakemeldinger.

Legg til meg @bakkene på Instagram eller hashtag med #midtlivskriseilycra så får du tonnevis med skryt av meg.

Det igjen vil føre til at treninga blir mer lystbetont og du holder ut de kjipe øktene som skal gjøre deg skadefri.

 

Les også:

2 thoughts on “11 tips til deg som ikke vil bli skadet

    1. Tusen takk, Kai! Det er godt å vite at vi er flere i den båten. Jeg har gjort dette så mange ganger. Overivrig, rett ut av startblokka og .. vipps inn på sidelinja..

Leave a Reply