Kan vi ikke hylle den siste i mål som den første?

De som kommer sist får ofte ingen oppmerksomhet, til tross for at det er de som har gjort den største prestasjonen.  Jeg håper at den siste snart kan hylles som den første. 

 

Les også:

 

Torsdag var jeg på TriLounge i regi av Norges Triatlonforbund for å snakke om mosjonsblogging og det å være langt fra best. Foredraget jeg holdt hadde også fokus på å breddeglede, at det er helt topp å være middelmådig, og fokus på alle – ikke bare de beste! Ting som jeg brenner for. Ting som jeg føler i blant kan få for lite fokus.

Du kan lese oppsummeringen av foredraget her

Derfor avsluttet jeg foredraget med en ønske til norske arrangører, en ønske om å fokusere enda mer på den siste deltageren. Akkurat som man hyller den første som kommer i mål så bør man også hylle den siste.

Jeg vet at det gjøres fantastisk mye bra der ute, men det skader aldri at man fokuserer enda litt mer på den som kommer i mål sist.

 

 

Målseilet på vei ned

Vi har hørt om det før, og mange av oss har opplevd det. Målseilet er på vei til å bli tatt ned når vi nærmer oss mål samtidig som du hører de beste blir hyllet på premieutdelingen like ved.

Du kommer deg over målstreken, også er det ingenting som skjer.

Du er så stolt og glad og forsøker å se etter noen ansikter som kan møte deg og gi deg anerkjennelsen du fortjener, men alle fokuserer på premieutdelingen eller ryddingen etter arrangementet. Du reiser hjem med en kjip følelse, en følelse som egentlig skulle vært helt motsatt.

 

Konstruktiv tilbakemelding til arrangøren

Da jeg kom i mål på Hvaler Triatlon i fjor skjønte jeg ikke at jeg hadde gått i mål engang. Hadde det ikke vært for at det sto en fyr der som tok av meg brikka på beinet mitt så hadde jeg fortsatt litt til.

Det endte med to A4-sider tekst til ledelsen av triatlonet med tips til hvordan jeg synes de kunne bli bedre etter at de hadde spurt om tilbakemeldinger. Ikke for å si at noen hadde gjort en dårlig jobb, og heller ikke fordi jeg er en ekspert, men for å fremheve de tingene jeg synes er viktig.

Det var også flere som hadde samme opplevelse blant de i midten eller bakerst som jeg pratet med.

IMG_2340
Fra Hvaler Triatlon. Flott arrangement, men kan som mange andre fokusere enda mer på de siste deltagerne.

De bakerste har hatt den lengste reisen

For det er ofte det sånn at de som er bakerst har hatt den lengste veien og fortjener mest skryt. De som har kommet seg ut av sofaen og gjennomført noe som for dem har vært på grensa til det umulige. Gjennom trening, svette, blod og tårer.

Kanskje til og med gjennom å trosse noen fordommer om at vi rundt 40 som aldri har vært gode i noe kan ha det kult i bevegelse.

 

Hva hvis de siste får den samme hyllesten som den første?

I foredraget tok jeg fram en video som har inspirert meg og som setter alle følelsene mine i sving. Det er en video fra Iron Man på Hawaii hvor de siste deltagerne blir hyllet etter å ha gjennomført innenfor makstiden på 17 timer. Målfeltet er en fest og de siste får medaljene utdelt av verdensmesterne. De som gikk i mål først.

Det ser ut til at alle har en fantastisk opplevelse. Vinnere, arrangører og de som kommer i mål til slutt.

 

 

Dette er riktignok Iron Man, men hva hvis vi gjør det samme på helt vanlige løp, ritt, renn og triatlon i Norge?

Hva hvis målfeltet blir en fest hvor speaker bidrar til at de siste som kommer inn får den hyllesten de fortjener.

Hva hvis vinneren er tilstede for å hylle dem akkurat som på videoen?

Hva hvis medaljen som man får blir plassert over hodet, og ikke bare blir levert til deg? Et synlig bevis på at man har gjennomført og nådd målet sitt.

Jeg er helt sikker på at vi ville fått se enda flere på arrangementene, og enda flere fantastiske historier ville bli spredd. Historier om at det hårete målet som ble nådd, og hyllesten som ble gitt i målfeltet.

Det koster nok litt mer i både energi og økonomi for arrangørene, men hva hadde arrangementene vært uten oss i bredden som betaler for å gjennomføre?

Jeg tipper det er en investering, for oss alle. 

 

PS! Jeg fikk svar fra Tormod i Hvaler Triatlon på tilbakemeldingen jeg sendte. Tormod er ny eier og har sagt at det har vært viktig for dem å få så mange tilbakemeldinger som mulig. Han har allerede sagt at årets utgave blir det til og med premie til den siste som kommer i mål. Jeg kommer til å være der og hjelpe dere.

Ja, hvis det ikke er jeg som kommer sist da.

 

Les også:

 

4 thoughts on “Kan vi ikke hylle den siste i mål som den første?

Leave a Reply