Sykkelreglene som forteller deg om barbering, øl og hvordan du skal behandle sykkelen din

Bør du barbere deg før et ritt? Bør man drikke øl etter en økt? Bør man snu sykkelen opp-ned når man mekker på den? Svaret på dette får du i del 4 av sykkelreglene.

Les også:

 

I denne oppdateringen av sykkelreglene er det mye fokus på hvordan du skal sette opp sykkelen, om du bør barbere deg før et ritt, om man bør drikke øl etter en treningsøkt, og om man bør snu sykkelen opp-ned når man mekker på den.

Personlig har jeg hatt godt bruk av flere av disse reglene. De har gjort midtlivskriselivet mitt enklere, og jeg er klar på at jeg virkelig trenger et stativ til sykkelen min. Jeg har snudd den for siste gang.

Aldri mer dette:

vasking-med-baby

Vilde synes det forresten var superkjedelig at pappa skulle vaske sykkelen sin. Helt til han spruta seg selv ned ved et uhell. Da var alt kjempekult.

Tilbake til sykkelreglene

Det er mye læring som skal til for å bli en skikkelig dreven syklist, og sykkelreglene hjelper deg. Les deg derfor opp både tre forrige delene som jeg har lagt ut tidligere her på bloggen.

Her er de tre forrige updatene:
Sykkelreglene, de Trygg Trafikk ikke forteller deg om (del 1)
Sykkelreglene, heller ikke disse har Trygg Trafikk fortalt deg om (del 2)
Sykkelreglene, som du definitivt bør vite om! (del 3)

Har du kommentarer så bruk kommentarfeltet under eller Facebook-siden til bloggen.

Det er Velominati som har den store oversikten over alle reglene. Der finner du deres egne tolkninger og råd. Vel verdt en titt.

 

Her er en oppsummering av reglene fra 44 til 56:

Regel 44: Position matters.

For å finne den perfekte posisjonen på sykkelen må alltid den nederste delen på styret være lavere enn setet. Hvis du da ikke revolusjonerer sykkelsporten, men da må du bryte time-verdensrekorden som Sir Bradley Wiggins har i dag på 54,526 kilometer. Minimum er 4 centimeter. Det er ikke noe maksgrense her, men folk kan komme til å gi deg kjeft hvis du har styret for lavt.

Min kommentar: Fram med målebåndet!

Regel 45: Slam your stem.

Du kan heve styrestanga, men da ikke mer enn 2 cm, og det er også viktig at det er 5 mm plass over styrestemmen.

Regel 46: Keep your bars level.

Styret (landevei) må være justert sånn at den nederste delen er horisontalt med bakken, eller litt opp. Bremsehåndtakene må være justert sånn at den nederste delen går i ett med den nederste punktet på styret.

Med det sagt, dette er ikke alltid like enkelt med dagens utstyr. Her er man tolerante.

Regel 47: Drink Tripels, don’t ride triples.

Sykling og øl har en så sterk kobling at det er vanskelig å forstå hvor tett den er. Øl er restitusjonsdrikk, en eliksir for praten etter ritt og sykkelturer. Vi trener for å drikke, så ikke tull. Drikk alltid kvalitetsøl fra skikkelige bryggerier. Hvis ølet er laget på ris eller du må ha en lime oppi gjør du feil. Akkurat som du vet hvor grensene går for hvor sykkelklærne, vet du nok om øl til å ta riktige valg. Livet er kort, ikke kast det bort på dårlig øl.

Min kommentar: Enig! 100 prosent!

Regel 48: Saddles must be level and pushed back.

Setet skal være i vater, og for at du skal være 100 % sikker kan du bruke et verktøy for at det skal være det. Deretter kan du flytte setet, avhengig av design og komfort, bittelitt framover eller bakover for å få en posisjon som gir deg stabilitet, kraft og komfort.

Hvis du tilter setet mer enn to grader, må du få tak i et setet med mer fjærer og gel i, for da er du en .. eh .. ja .. ikke elitesyklist i alle fall.

Regel 49: Keep the rubber side down.

Du skal aldri, uansett tilfelle, snu sykkelen opp-ned. I tillegg til å stå fare for å skrape opp setet, styre og ramme, ser det veldig uprofesjonelt ut og du viser liten respekt til sykkelen din. Risikoen for at sykkelen din faller over på siden er større, å ta av hjul / bytte hjul er mye vanskeligere og flaskene dine vil falle ut eller lekke.

Den eneste grunnen til at en sykkel noensinne kan være opp-ned er hvis du kræsjer og den roterer i lufta.

Min kommentar: Som nevnt over. Her har jeg synda. Kjøper meg nå et stativ som jeg kan bruke til mekking. På tide det nå.

Regel 50: Facial hair is to be carefully regulated.

Aldri fullt skjegg eller bart. Bukkeskjegg er tillatt, men bare hvis navnet ditt starter med “Marco” og slutter med “Pantani”, eller hvis du frivillig eller ufrivillig er skallet.

Man skal aldri barbere seg på morgenen før et viktig ritt, siden det tar hele viriliteten din ut av deg, når du trenger å kicke ass.

Min kommentar: Bryt reglene. Helskjegg er gøy i motvind. Bart er dritfett!

Regel 51: Livestrong wristbands are cockering for your arms.

Vi hater alle kreft, men kan du ikke heller donere litt penger istedenfor å gå med armebåndet de neste årene? Eller så kan du jo bare få en tatovering i panna med streber på.

Min kommentar: Koblet mot Lance Armstrong så kan man vel kanskje være enig, men bra sak. Kreftarbeid altså.

Regel 52: Drink in Moderation.

Sykkelflasker skal være små, 500-610 ml maks, og du skal kun ha med en flaske på ritt under to timer.

Regel 53: Keep your kit clean and new.

Respekt for andre rundt deg er viktig, og da selvsagt også at du er ren og pen. Sykkeldrakta skal derfor alltid være vasket, og du skal aldri bruke tights som er utslitt og har hull.

Min kommentar: Syklet Birken i 2014, men drakk aldri OMO-flaska. Fikk testet den i etterkant. Funka det også.

Regel 54: No aerobats on road bikes.

Tempobøyle eller andre ting du kan sette på styret skal aldri være på en landeveisykkel. Den eneste grunnen til at du skal ha det er hvis du skal gjennomføre et fjelltempo.

Regel 55: Earn your turns.

Hvis du er på vei nedover betyr det at du har syklet opp først. Det er strengt forbudet å bruke bil eller annet transportmiddel bare for å få syklet nedover igjen. Det eneste unntaket er hvis du har parkert øverst på Alpe d’Huez eller Plan de Corones og du skal sykle opp 20 ganger.

Regel 56: Espresso or macchiato only.

Når du har på deg sykkelklær og skal ta en kaffe før eller etter syklinga, må det være en espresso eller macchiato. Hvis noen snakker om soya/steamet melk mens de har på sykkelklærne må få tyn gjennom co2-flasker eller minipumper fra andre.

 

Har du kommentarer så bruk kommentarfeltet under eller Facebook-siden til bloggen.

Det er Velominati som har den store oversikten over alle reglene. Der finner du deres egne tolkninger og råd. Vel verdt en titt.

Her er de andre artiklene jeg har skrevet om “The Rules”: 

 

Les også: